Afgelopen zaterdag 21 september deed het team van de vrijwillige brandweer Oirschot mee met de Nederlandse kampioenschap van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (AWBC) in de klasse brandbestrijding in het Limburgse Heythuysen. Het team onder leiding van bevelvoerder Rob van Agt werd vierde van de negen deelnemende brandweerposten in deze finale. En daarmee de allerbeste van de Brabantse ploegen die meededen. ”We zijn uiteindelijk heel tevreden over het resultaat”, vertelt van Agt trots. ”Uiteraard jammer dat we net niet in de prijzen zijn gevallen, maar we zijn toch zo ver gekomen dat we in de finale hebben gestaan en drie eerdere rondes door zijn gekomen.”

door Marcia Engelander- van den Wittenboer

De post Heythuysen mocht dit jaar de Nederlandse kampioenschap brandbestrijding organiseren, dit vanwege haar 100-jarig bestaan. Uit heel Nederland deden in totaal 9 korpsen mee in de uiteindelijke finale van deze landskampioenschappen. Ze gingen met elkaar een spannende strijd aan op het terrein van het klooster Sint Elisabeth in Haelen. Uiteindelijk werd brandweerpost Beilen uit Drenthe de grote winnaar van het evenement. Rob van Agt legt uit dat het een jurysport is: ”het is een combinatie van allerlei vaardigheden, snelheid, tactiek en de keuzes die je maakt. Beilen was jammer genoeg net iets sneller”.

Finalewaardig scenario

Het wedstrijdscenario is als het ware een groot toneelstuk met vrijwilligers dat een op grote mate van waarheid berust. Dit keer speelde het verhaal zich af rondom een groot leegstand pand dat gekraakt zou zijn. De krakers zouden de stroom illegaal en niet veilig hebben aangelegd. In het transformatorhuisje was een flinke brand uitgebroken, die was overgeslagen op het gebouw. Om het scenario nog echter te maken waren er gewonden aanwezig en ziekenbroeders, die allemaal ook bij het verhaal zijn betrokken. De politie speelde ook hun rol in dit verzonnen verhaal. Daarnaast was er ook nog een demonstratie in scene gezet van de zogenaamde krakers van het pand. Een flinke chaos waarin het team zijn kunsten moest vertonen. ”Al met al een zeer uitdagende en zeker finalewaardig scenario”, vertelt van Agt. ”Het was pittig. Wij waren als eerste aan de beurt. Daarna konden wij uiteraard kijken naar de andere teams, dat is dan wel het voordeel; je mag namelijk pas kijken naar anderen als je zelf al bent geweest.”

’Veiligheid als kwaliteit’

Onder de negen andere brandweerposten waren nog twee brabantse ploegen aanwezig waarvan Oirschot heeft gewonnen.Team Oirschot heeft het hele jaar de wedstrijden gedaan met dezelfde ploeg, bestaande uit 7 heren. ”De jongste deelnemer is 21 jaar oud en de oudste ergens in de veertig”, bevestigt van Agt. ”Het team is goed op elkaar ingespeeld en we hebben allemaal een eigen rol.” De bevelvoerder stuurt alles aan. De chauffeur zorgt voor de uitgifte en voor het water en de rest bestrijdt het vuur. ”Onze grootste kwaliteit als groep is dat we alles heel veilig doen. We zijn misschien niet de snelste op zo’n wedstrijd, maar we maken weloverwogen keuzes en handelen heel veilig. Dat is onze grote kracht.”

De beste van Brabant

In 2012 werd Brandweerpost Oirschot landskampioen met haar toenmalige team. Dit streven heeft van Agt ook voor de toekomst. ”We zijn allemaal vrijwilligers en we zijn de uitdaging wél aangegaan. Het hele jaar hebben we wedstrijden gedaan met dezelfde ploeg. En naast het feit dat het een geweldige oefening is zijn we toch maar zo ver gekomen. Wie weet wat er volgend jaar in het verschiet zit?”, zegt van Agt. Einde van het jaar maakt de vrijwillige brandweer Oirschot bekend met welke mensen zij volgend jaar verder gaan naar de aankomende wedstrijden. ”Maar op dit moment zijn we toch maar de beste van brabant”, zegt van Agt trots. ”Dat is toch een mooie prestatie”. Op de vraag of wij ons hier in Oirschot dan heel veilig moeten voelen zegt hij lachend: ”Dat is wel de bedoeling, ja!”.