Geen foto deze keer, maar een stukje tekst uit het Oirschots Weekjournaal van juni 1979. Dit stukje is onderdeel van een column van ‘Kijker’, die destijds met de nodige humor en kritische noten schreef over het wel en wee in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen in zijn rubriek ‘Rondgang door …..’. In dit geval dus ‘Rondgang door de Beerzen’.

De titel van zijn stukje luidde: “Weer een vrouw aan het roer?” en hierin nam Kijker de lezer mee in de totstandkoming van deze profielschets voor de opvolger van burgemeester Verwiel, alles met een grote knipoog natuurlijk en ongetwijfeld voor het grootste deel bedacht bij Toon en Mietje Versteeg na afloop van de raadvergadering.

Er schijnt tijdens de gemeenteraadsvergadering geopperd te zijn dat het, gezien het verleden, weer tijd zou worden voor een vrouw aan het roer. Immers, schrijft Kijker: “Gezien de ver gevorderde emancipatie zou dit helemaal niet zo gek zijn. Bovendien zijn er vele Beerse inwoners die gewend zijn geweest door een dame bestuurd te worden. Als er zelfs vrouwelijke ministers en staatssecretarissen zijn, waarom dan in de Beerzen geen vrouwelijke burgemeester?” Volgens Kijker voegde ‘een der jeugdige schepenen’ er nog aan toe: ”Wij waren per slot van rekening de eerste in den lande die een vrouw als burgemeester hadden, waarom dan nu niet.”

Kijker meldt er wel bij dat hij betwijfelt of de gestelde eisen in deze profielschets bij commissaris van de koningin Dhr. van der Harten in goede aarde zullen vallen en verwezenlijkt kunnen worden. Het moge duidelijk zijn dat de tijden veranderd zijn….. Deze profielschets heeft de commissaris ook nooit bereikt, of het moet zijn dat iemand hem destijds het Oirschots Weekjournaal onder zijn neus heeft geschoven.

Er kwam natuurlijk ook nog een serieuze profielschets voor een nieuwe burgemeester, die zó uitgebreid was dat er waarschijnlijk niemand aan kon voldoen. Er was een lichte voorkeur voor een man, liefst tussen de 35 en 35 jaar, gehuwd, katholiek, het liefst met de politieke kleur van de Beerzen, dus CDA en hij moest kunnen functioneren op academisch niveau. Dan volgde nog een hele waslijst aan karaktereigenschappen en competenties waar je met gemak twee A’4-tjes mee kon vullen. In september 1979 hadden er 55 kandidaten gesolliciteerd: 44 mannen en één vrouw. Met ingang van 1 maart 1980 werd Simon Petrus Grem uit Heeze benoemd tot nieuwe burgemeester van Oost- West- en Middelbeers. Hij zou dit tot 1989 blijven, waarna hij burgemeester werd van Hoogeloon, Casteren en Hapert en, na een gemeentelijke herindeling, van de gemeente Bladel.

(Tekst: Joke van Ham, heemkundekring “Den Beerschen Aard”)