Je zou denken dat alle verhalen over de Tweede Wereldoorlog onderhand wel verteld zijn. Het tragische ongeval dat Henk Erven overkwam in Tilburg was algemeen bekend. Hij kwam kort na de bevrijding om het leven in Tilburg. De veertienjarige Henk Erven uit Spoordonk was in de toren van de Heuvelse kerk terwijl overal in de stad de bevrijding werd gevierd. Dankzij zijn zus Annie Smits- Erven en haar man Bert Smits komt het verhaal achter deze gebeurtenis nu met een boek naar buiten.

Het boek volgt Henk gedurende de zomer en herfst van 1944. Hij is door het seminarie naar huis gestuurd vanwege de naderende bevrijding van Brabant. Op de ouderlijke boerderij in Spoordonk maakt hij een razzia mee: de Duitsers zijn op zoek naar een onderduiker. Ze vinden de onderduiker dan niet, maar wel voeren ze vader Driekske weg.

Als kort daarna grote delen van het zuiden van Nederland worden bevrijd, lacht de wereld Henk Erven toe. Zijn vader is veilig terug op de boerderij en hij besluit de onderduiker op te zoeken in Tilburg. Samen gaan ze naar het grote bevrijdingsfeest in de stad.

Te midden van het feestgedruis slaat het ongelooflijke noodlot toe. Het boek vertelt ook hoe zijn ouders het verlies van hun oudste zoon verwerken. De periode na de bevrijding is een tijd waarin iedereen door moet en het verleden achtergelaten dient te worden.

Bidprentje van Henk

De gebeurtenis heeft veel indruk gemaakt op de ouders en broer en zussen. Twee weken daarvoor nog was de jongste dochter Mien geboren, genoemd naar koningin Wilhelmina.

Annie Smits – Erven: “Als ik onverwacht thuiskwam, had moeder meestal het bidprentje van Henk in haar handen. En dan begon ze altijd over onze Henk. Het verhaal was dan dat ie in Tilburg in de kerk verongelukt was. Dat ze hem daarna nooit meer gezien had. Dan kwam als een stopwoord: ‘Ik weet het nog goed, als de dag van gisteren’. En dan ging ze verder: ‘De pastoor kwam bij ons achterom binnen. Onze vader was op stal aan het melken en daar is de pastoor naartoe gegaan. Daar heeft ie het eerst tegen hem verteld’. En toen zijn ze samen binnengekomen en hebben ze het tegen mij verteld.’ Ze had het bidprentje zo dikwijls in haar handen dat het helemaal beduimeld was.”

Op zondagochtend 27 oktober zal Annie Smits-Erven in Spoordonk het boek officieel overhandigen aan de burgemeester van Oirschot, Judith Keijzers-Verschelling. Dit ter gelegenheid van de herdenking van tachtig jaar bevrijding van Spoordonk. In het boek worden ook de twee andere omgekomen oorlogsslachtoffers van Spoordonk gememoreerd: Jan van Beek en Martien Schoenmakers.

Het boek is geschreven door Jan van Gemert, zelf oudste boerenzoon. Hij putte daarvoor uit gesprekken met familie, andere betrokkenen en materiaal uit archieven waaronder dat van Bert Smits. Kees Zoontjens deed de vormgeving van het boekwerk van 84 pagina’s dat vanaf maandag 28 oktober voor € 9,95 verkrijgbaar is bij Primera, De Loop 45, Oirschot en Streekproductenwinkel ’t Bint, Markt 13, Oirschot. Online is het te bestellen via de uitgever: ruimte2.nl.