In oktober 1944 brandde de Sint-Petruskerk uit na beschietingen van de geallieerde strijdkrachten, die in de veronderstelling waren dat de Duitsers de toren als uitzichtpost gebruikten. De restauratie duurde jaren en werd bekroond met het voltooien van de toren in 1962. Door de Eindhovense architect Kees Geenen is daarvan een beschrijving gemaakt, voorzien van foto’s van de bekende fotograaf Martien Coppens, eveneens afkomstig uit Eindhoven.
Op bijgaande foto kijken we vanaf de kerktoren naar het oosten. Links in het midden de onlangs door de gemeente aangekochte woning op de hoek van de Gasthuisstraat en Sint Jorisstraat. De rij huizen daarachter is de Dr Feijstraat, dat was toen de rand van de bebouwde kom! In de loop der jaren zijn daar De Lepelaar en de Agnes van Kleefstraat tussen gekomen. Ook stonden daar de Rabobank en de oude Enck, beide alweer jaren geleden gesloopt. Aan de horizon staat de molen De Korenaar van Martien Verbruggen. Het gebied tussen de Dr Feijstraat tot voorbij de molen is nu helemaal volgebouwd met de Gildewijk en de Korenaar, waarmee het aantal woningen in Oirschot zowat verdubbelde.
(Tekst: Ad van Zelst, Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot. Foto: archief familie van Zelst-Priem)
De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.
De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl
Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.
Onderschrift bij foto:
Gezicht op de Notel vanaf de toren van de Sint Petruskerk.