JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ook Sjors en Kristy worden herdacht

Tien jaar na MH17

Volgende week woensdag, op 17 juli, is het precies tien jaar geleden dat de wereld van Frans en Els Pijnenburg volledig op zijn kop werd gezet. Hun zoon Sjors was met zijn vriendin Kristy passagier van de MH17, het toestel dat onderweg naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied werd neergehaald. Vanaf die dag is hun leven nooit meer hetzelfde geweest, maar heeft het pure verdriet en de onmacht inmiddels wel plaats gemaakt voor positiviteit en dankbaarheid voor alle mooie dingen die ondertussen in hun leven zijn gekomen.

door Rudi Muller

Na een hartelijk ontvangst, krijg ik een fotoboek te zien van één van de reizen die Sjors maakte met Kristy; een avontuurlijk stel dat midden in het leven stond en talloze plannen had voor de toekomst. Dat aan al die plannen op deze manier een eind zou komen toen de reis tien jaar geleden werd ingezet richting Maleisië, hield niemand voor mogelijk. Weken lang was de ramp wereldnieuws, Mark Rutte noemde het onlangs nog de meest ingrijpende en emotionele gebeurtenis uit veertien jaar premierschap. Van de ene op de andere dag zaten Frans en Els in een hele slechte film, een rollercoaster met een continue stroom van nieuwe ontwikkelingen, maar voor hen vooral de tijd waarin zij in eerste instantie moesten wachten op identificatie. “Natuurlijk wisten we dat ze in dat vliegtuig zaten, maar je brein houdt je op zulke momenten voor de gek. Zolang ze Sjors niet zouden vinden, was er een soort van hoop”, vertelt Frans. Els: “Het woordje ‘dood’ kon ik pas uitspreken na de identificatie op 29 oktober 2014.”

Met vallen en opstaan

Ondertussen ging het normale leven ook gewoon door. “Gelukkig maar”, meent Frans, die het sporten al gauw weer oppakte, Sjors’ broer Pim hielp met verhuizen en in januari 2015 weer aan het werk ging. Met vallen en opstaan richtte ook Els zich weer op haar eigen praktijk en steeds vaker werden er lichtpuntjes gevonden. “We zijn omringd door lieve mensen”, vertelt Els dankbaar maar ook een tikkeltje beschroomd. Ze licht toe: “Ieder huisje heeft zijn kruisje en de mate van liefde en steun die wij hebben gekregen, gun ik iedereen die een moeilijke tijd door moet maken. We zijn ons er echter van bewust dat sommige mensen er alleen voor staan.”

Prachtig portret

Aan de muur van hun huis aan het Beerseveld, dat ze in 2021 betrokken, hangt een prachtig portret van Sjors. Het is het cadeau dat Els aan Frans gaf voor zijn 65e verjaardag, gemaakt door kunstenaar Jaap Booster. Els zag zijn werk toen ze naar het programma ‘Sterren op het doek’ keek. Na wat contact over en weer maakte Booster het schilderij, bracht hij het hoogstpersoonlijk naar Spoordonk en zorgde hij ervoor dat Sjors eindelijk thuis kwam. Els: “We zijn deze kunstenaar een leven lang dankbaar.” Zo gaat er vanzelfsprekend geen dag voorbij dat de twee niet aan hun zoon denken, maar zijn er inmiddels zoveel mooie dingen gebeurd dat ze het leven toch vooral van de zonnige kant bekijken.

Nieuw leven

In 2021 kochten Sjors’ broer Pim en zijn vriendin Anke het ouderlijk huis en verhuisden Frans en Els naar hun huidige woning. Beiden hoefden geen seconde te wennen, vanaf dag één voelt het als een thuis. Slechts een paar weken na de verhuizing, wordt hun eerste kleinzoon Raf geboren en nog geen twee weken geleden zag ook Jur het levenslicht. Els vertelt als trotse oma: “Dan komt er ineens zo’n wolk liefde binnen, dat je niet anders kunt dan puur geluk voelen. Wel is het gemis op die mooie momenten het grootst, juist omdat je het niet meer kunt delen met elkaar.”

Spreekrecht in 2021

De afgelopen tien jaar volgde het stel alle ontwikkelingen rondom de MH17, dagboeken en krantenknipsels werden bijgehouden en nog altijd wordt het nieuws gevolgd. “Maar we lezen het nu en leggen het dan aan de kant”, vertelt Frans. Els vult aan: “Het spreekrecht in 2021 heeft ons enorm geholpen om op een betere manier verder te gaan met het leven, het is fijn dat dit procesgedeelte is afgesloten.” Ze vervolgt: “Het leven is zoveel meer dan de dood en MH17, geen enkel leven loopt precies zoals men het wenst dus we proberen vooral te genieten van alle mooie dingen die we wél hebben maar het gemis van Sjors en Kristy blijft.”

Nationale herdenking op 17 juli

Op 17 juli a.s. vindt er bij het nationaal monument in Vijfhuizen een herdenkingsbijeenkomst plaats, waar het Radio Filharmonisch Orkest de muziek zal verzorgen en welke wordt afgesloten met een defilé langs het gedenkteken. De bijeenkomst wordt vanaf 13.30 uur live uitgezonden op de NOS, een livestream is te bekijken op www.mh17.org. Els zal de namen van Sjors en Kristy opnoemen, één van de weinige dingen die ze volgens eigen zeggen nog voor hen kan doen. “Soms komt er dan een vliegtuig over, dan sta je echt even stil”, besluit ze.