Fusie Oirschot/Best; definitieve beslissing voor zomer 2025
Afgelopen donderdag gaven de beide burgemeesters van Best en Oirschot voor het eerst gezamenlijk uitleg over het verdere verloop van de fusie. Er wordt een uitgebreid onderzoek gestart dat meerdere gebieden behelst. Daarna zullen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties aan het woord komen tijdens georganiseerde bijeenkomsten of online. Nog voor de zomer van 2025 nemen de gemeenteraden van Best en Oirschot de beslissing of ze verder willen met de fusie. ”Als dit de oplossing is, dan gaan we ervoor”, zo is het uitgangspunt.
Tekst: Marcia Engelander - van den Wittenboer; Foto: Rens van Ginneken
Burgemeester Hans Ubachs van de gemeente Best legt uit dat naast de financiële situatie van beide gemeenten tevens wordt bekeken wat de fusie gaat betekenen voor de organisatie, dienstverlening en bestaande samenwerkingen met andere gemeenten. Er worden ook gesprekken gehouden met buurgemeenten en regionale partners om ook hun mening mee te kunnen nemen in het onderzoek. Eind maart 2025 worden deze onderzoeken afgerond. Vervolgens wordt er gestart met de inwonersparticipatie. ”We gaan echt de diepte in met het onderzoek. Een extern, onafhankelijk adviesbureau hebben we ingeschakeld. Zij zullen ons begeleiden in het hele fusieproces.” Het adviesbureau & Van de Laar heeft ervaring met fusies. De resultaten van het uitgebreide onderzoek en van de inwonersparticipatie zullen een uitgebreid onafhankelijk advies voortbrengen dat de gemeenteraden mee zullen nemen in hun uiteindelijke beslissing.
Kracht
Wanneer de fusie doorgaat wordt Oirschot- Best de derde grote stad van de regio na Eindhoven en Helmond. Met ruim 50.000 inwoners komt dit ook ten goede aan werkgelegenheid en uiteindelijk de dienstverlening. Beide burgemeesters zijn het er dan ook over eens dat het alleen maar beter kan worden voor de inwoners wanneer de krachten worden gebundeld. ”De beste reden om te fuseren is kracht”, vertelt Ubachs, ”Je kunt beter fuseren als je het vanuit jezelf doet. Een stap die nodig is voor onze inwoners, zodat zij zo prettig mogelijk kunnen wonen in onze gemeenten.” Uit de beide onderzoeken die de gemeenten onafhankelijk hebben laten uitvoeren kwam als resultaat naar voren dat de twee gemeenten voor grote uitdagingen komen te staan in de aankomende jaren. ”Dit is de reden geweest om de fusie te gaan verkennen. Regeren is vooruitzien”, benadrukt Ubachs. ”Als dit de oplossing is dan gaan we ervoor. Beter op deze manier dan een gedwongen fusie.”
Bijzondere combinatie
De reacties vanuit de samenleving op een eventuele fusie zijn tot dusver zeer positief. ”We horen eigenlijk alleen nog maar positieve geluiden”, vertelt Keijzers lachend, ”Mensen uit Oirschot zeggen we hebben straks ook een station.” Waarop Ubachs zegt dat de inwoners van Best straks ook een mooie, historische dorpskern hebben. ”Het wordt een bijzondere combinatie. Een stedelijk Best met een uitloop in landelijk Oirschot.” De eigen identiteit en dorpscultuur zullen worden behouden. Ook daar zal men onderzoek naar doen. De verschillende kernen van de gemeente Oirschot zullen ook aan het woord komen. ”Best en Oirschot hebben eigenlijk al veel overlapping”, vertelt Keijzers, ”Kijk maar naar onze scholengemeenschappen, mensen die boodschappen doen in beide dorpen en de groene boa’s die op ons grondgebied actief zijn.”
Burgemeester?
Wie de burgemeester zal worden van de nieuw te vormen gemeente is nog even afwachten. ”Ik heb al aangegeven na de fusie te stoppen. Ik heb er dan 46 jaar dienstjaren opzitten,” vertelt Ubachs. Keijzers geeft aan dat het te vroeg is voor een beslissing daarover, echter met haar 46 lentes jong zal zij zeker nog wel in aanmerking kunnen komen. Wanneer de gemeenteraden beslissen dat de fusie doorgaat zal deze vraag uitgebreid aan bod komen bij een tweede participatieronde. ”Evenals de nieuwe naam van de gemeente en waar het gemeentehuis zal komen”, zegt Keijzers. ”Iedereen mag meebeslissen.” Op de vraag of er dan wellicht een loket komt in het dorp waar geen gemeentehuis is gevestigd, voor bijvoorbeeld mensen die slecht ter been zijn en/of niet kunnen reizen naar het andere dorp? ”We hopen dat mensen actief mee gaan denken en dat dit soort vragen ook naar voren zullen komen tijdens de participatie.”
Tempo
Het onderzoek verloopt onder een strakke tijdsplanning.”Wij houden het tempo erin. Want als er vertraging komt op het proces dan zijn we gelijk weer een jaar verder met fuseren. Er mag namelijk alleen maar op 1 januari van een nieuw jaar worden gefuseerd. En in gedachten houden wij 1 januari 2028 aan, als alles naar behoren gaat verlopen”, zegt Ubachs.