’Deze leeftijd kunnen we ze nog waarschuwen’
Op de vraag of er dit jaar ook vuurwerk wordt afgestoken door de kinderen van groep 7 van basisschool de Linde, vlogen bijna alle vingers de lucht in. Emmy van Beek van bureau Halt (het alternatief) geeft op maandagochtend, drie weken voor oud & nieuw, een vuurwerkles om de kinderen te leren om zo veilig mogelijk met vuurwerk om te gaan, te waarschuwen en vertellen wat er verboden is in ons land.
door Marcia Engelander - van den Wittenboer
Bijna alle basisscholen van de gemeente Oirschot hebben vanuit de gemeente meegedaan met het stukje preventie. ”Oirschot staat bekend om heel wat overlast. En dat vaak al voor het oudejaarsavond is”, vertelt Emmy, ”Je kunt daarom niet vlug genoeg beginnen met jongeren om ze te leren verstandig met vuurwerk om te gaan, ze op de gevaren te wijzen en goede voorlichting te geven.” De kinderen uit groep 7 zijn allemaal nog geen twaalf jaar. Hetgeen eigenlijk zelfs een leeftijd is dat het afsteken van categorie 1 vuurwerk zelfs verboden is. ”Dat hebben mensen helemaal niet in de gaten. Gelukkig zijn er wel vaak ouders bij als ze het vuurwerk afsteken.”
Social media
In slechts een uur tijd hoopt bureau Halt toch de belangrijkste dingen aan bod te laten komen om de kinderen te laten zien dat er ook gevaren bij kunnen komen kijken. Bij het uitpakken van haar tas klinken al wat stoere kreten door vanaf de andere kant van de klas. Emmy heeft als voorbeeld wat vuurwerk categorie 1 meegenomen om te laten zien. Echter termen als cobra’s, thunderkings en strikers vallen al snel bij de jongens van de klas. ”De jeugd is tegenwoordig goed op de hoogte van alles. Er is genoeg op social media te vinden. En dat is natuurlijk reuze interessant. Deze leeftijd kunnen we ze nog waarschuwen en zullen ze het nog aannemen. Als ze wat ouder zijn dan komen ze in de experimentele fase en dan is het eigenlijk al te laat.”
Afstand
Door middel van filmpjes over vuurwerk en vragen die worden gesteld, worden de kinderen actief betrokken bij het gesprek. Er wordt ook ruimte gegeven aan de kinderen om zelf verhalen te vertellen. Op deze manier worden de kinderen bewust gemaakt dat vuurwerk niet altijd alleen maar ’stunten’ is en ’harde knallen’. Het dragen van vuurwerkbrillen en veilige kleding komt ook aan bod, alsmede het respect naar omstanders bij het afsteken. Het houden van acht meter afstand vinden de kinderen wel veel, maar na een uitleg hierover snappen de kinderen ook waarom dit zo belangrijk is. ”Niet alleen je handen kun je verwonden maar ook je ogen”.
Leeftijd?
En dan misschien nog wel de belangrijkste vraag aan de kinderen. Wanneer mag je vuurwerk afsteken? En wat is de minimale leeftijd? De handen vlogen weer de lucht in, maar geen van allen wist het exact. ”Categorie 1 vuurwerk mag het hele jaar door vanaf 12 jaar worden aangestoken”, legt Emmy uit. ”Dat zijn sterretjes, fonteintjes en knalerwten.” Er klinkt een zucht door de klas. De kinderen schrikken van de leeftijd die wordt genoemd, want ze zijn allemaal nog geen twaalf jaar. ”Categorie 2 mag worden afgestoken van ’s avonds 18 uur tot volgende dag 2 uur in de nacht”, zo vervolgt Emmy haar verhaal. ”En hiervoor moet je 16 jaar of ouder zijn.”
Overlast
Aan het einde van de les komt het stuk overlast ter sprake. Niet alleen het geluid van de harde knallen wordt benoemd, maar ook dat er wel degelijk mensen zijn die hun huis niet durven uit te gaan de dagen voor en zelfs nog na Oud & Nieuw. De kinderen van basisschool de Linde beseffen heel goed dat er mensen en dieren zijn die angst hebben voor vuurwerk. En de vergelijking naar hun eigen huisdieren is dan ook snel gemaakt. Met dit uur voorlichting op basisscholen waar alle facetten van vuurwerk aan bod zijn gekomen hoopt de gemeente de overlast preventief tegen te gaan.