Halverwege de negentiende eeuw besloot Willem II om mee te gaan doen met de internationale traditie van toen. Mensen die zich lang inzetten voor de samenleving moesten worden bedankt. Ook buiten onze grenzen kregen deze mensen rond de verjaardag van het staatshoofd een blijk van waardering. Bij veel lintjes werd het de lintjesregen genoemd. Dit jaar stortregende het niet in de gemeente Drimmelen, maar er waren toch negen mensen die het lintje opgespeld kregen.

En waar kon dat vrijdag het beste gebeuren: In het oudste en grootste rijksmonument van de gemeente Drimmelen: De kerk De Antonius Abt in Terheijden. Al in 1400 stond hier een kapel. In 1526 was de kerk af. Buiten de eredienst was het gebouw onder andere ook een school en een paardenstal. En hier kwamen vrijdag de gelukkigen samen om het lintje van de burgemeester te mogen ontvangen.

Houd je van een koning, of van een president? Dit maakt niet uit als je extra bedankt wordt voor je vrijwilligerswerk. Mensen om je heen waarderen je. Iemand neemt het initiatief en bedenkt hoe veel een persoon voor de samenleving heeft gedaan. Deze naam wordt doorgegeven aan de gemeenteorganisatie. Zij controleert of dit klopt en neemt dan de beslissing: hij of zij krijgt een lintje.

SAMEN Drimmelen vindt het belangrijk dat mensen die vrijwilligerswerk doen geëerd worden. We zouden eenzaam zijn als we geen mensen om ons heen hadden die ons kunnen helpen. In 1969 zong Adèle Bloemendaal het lied: We benne op de wereld om mekaar te helpen, niewaar? En hier staan we achter. Daarom vinden we het belangrijk dat mensen die vrijwilligerswerk doen bedankt moeten worden. Gefeliciteerd alle acht nieuwe leden en één ridder! Jullie hebben het verdiend. En weet je ook zo iemand die veel gedaan heeft of doet, geef dit vóór 1 juni door bij het bestuurssecretariaat van de gemeente. Misschien stortregent het dan volgend jaar wel!

Ben je het met ons eens, laat dit weten: www.samendrimmelen.nl. Of kom 11 mei langs in de Amerhal in Made, 10.30 uur.

Groeten, Kees