Zaterdag was het dan zover en was het de eer aan harmonie Terheijden om de muzikale start te maken van 'Route naar de vrijheid' in de gemeente Drimmelen.

Door Gerard van Vugt

Drimmelen 80 jaar bevrijd

Een concert met bevrijdingsmuziek van een hoog niveau met prachtige zang van Wouter van Bekhoven, Anouk Koreman en Emmy de Kroon. Dit alles onder de bezielende leiding van dirigent Martijn Krijnen.

De volgende nummers werden gespeeld: Nieuwe Held, Yellow Mountains, Soldaat van Oranje, Geef Mij Je Angst (zang Wouter), You Raise Me Up (zang Emmy), Glenn Miller Medley, West Side Story, Pastorale (zang Wouter en Anouk), Imagine (zang Anouk), Iedereen is van de Wereld (zang Emmy en Anouk).

Het was een avond vol prachtige muziek met kippenvelmomenten en het verhaal van de oorlog op indrukwekkende wijze verteld door Pierre Gruca.

Pierre nam het publiek mee in zijn verhaal over de oorlog vanaf 2 september 1939 toen burgemeester van der Meulen bekend maakte dat de Gemeente Terheijden in staat van oorlog was verklaard.

En iedereen die vanaf 1924 in militaire dienst was geweest moest weer opkomen en naar zijn mobilisatiebestemming gaan.

Tot aan de bevrijding op zaterdag 4 november rond 11.00 uur toen de Poolse tanks heel voorzichtig, voorafgegaan door soldaten met honden, op zoek naar boobytraps, via het Munnikenhof, ’t Zand en de Hoofdstraat bij de kerk en het gemeentehuis aan kwamen, maar op ’t Jagertje en op de Laak werd nog geschoten door de Duitsers.

Toch zouden op die zaterdag 4 november Terheijden, Helkant, Wagenberg, Stuivezand en Made in Poolse handen zijn.

De bevrijders van Terheijden waren geen Engelsen of Canadezen, maar het waren de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie, in Engels uniform met Poolse insignes.

Hun wapenspreuk was: Voor uw en onze vrijheid.

Het echte bevrijdingsfeest kwam pas in 1945.

Maar toch zal die 4e november zeker wel geklonken hebben: 'Wij danken de Polen, dziekujemy wam Polacy'.

Een prachtige avond met als sluitstuk natuurlijk het welbekende 'We'll Meet Again'.