JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feestelijke opening pocketpark Donkenbuurt

Het kostte zo´n jaar of drie, maar het resultaat mag er zijn: het pocketpark in de Donkenbuurt. De ontmoetings- en speelplek voor jong en oud werd woensdag feestelijk geopend.

Toen Dayenne Broekhuijzen acht jaar geleden in de wijk kwam wonen, was er op de hoek van de Lijndonk en de Wolvendonk een grasveldje, omringd door prikkelstruiken. De wijk verjongde en het idee ontstond om er een speeltuin van te maken. “Maar we kregen al gauw te horen dat dit geen optie was. Er zijn al diverse speeltuinen in de buurt,” vertelde Broekhuijzen, een van de drie initiatiefnemers. “Wat wel kon? We hadden geen idee,” aldus mede-initiatiefnemer Marc Korthout. Dat was zo’n drie jaar geleden.

Buurtinitiatief

Toen wijkmakelaar Carmen Mutsaers erbij werd betrokken, kreeg het plan handen en voeten. “We keken naar wat kan er wél kon,” zei Mutsaers. “De gemeente startte met wijkgericht werken. Als het een pleintje als ontmoetings- en speelplek voor jong en oud zou worden, was dat een mooi buurtinitiatief.” De initiatiefnemers maakten een enquête en een plan en gingen met de zelfgemaakte maquette de buurt rond. Alle buurtbewoners waren enthousiast. Dankzij de input van Miriam Kierkels, ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Oosterhout, rolde het huidige ontwerp uiteindelijk uit de bus. Kierkels kwam ook met de term pocketpark, een minipark, en dat paste er goed bij.

In het midden van de ontmoetingsplek is er een jeu-de-boulesveld met bankjes. Voor de jeugd is er een schommel, glijbaan en de liefhebbers kunnen een circuitje afleggen. Kierkels koos voor beplanting met kleur en fleur, zoals paarse sierheesterbloemen en rode bloemen van het perzikkruid. Die doen het goed in het lager gelegen perkje voor een betere waterafvoer. En er is een pindakaasboom met besjes waar de vogels op afkomen. Biodiversiteit ten top dus.

Mieke Heerius woont al 45 jaar in de straat. “Mijn dochters speelden wel eens op het veldje.” Maar hoe het er nu uitziet. Daar kon dochter Nienke Heerius, namens Moove ook aanwezig, destijds alleen maar van dromen. Nel van den Bosch zat met haar man Hans op een van de bankjes. Ze wonen al sinds 1997 in de straat. “We komen hier eigenlijk nooit,” vertelde ze. Dat gaat vast veranderen. “Onze kleinzoon van twee komt elke week bij ons. Dan gaan wij zeker naar deze speeltuin met hem,” zei ze.

Opening

Bij de feestelijke en zonnige opening afgelopen woensdag waren veel buurtbewoners. Er was popcorn, muziek en wijkmakelaar Matthias Kalwij ging rond met koffie. Voor de officiële opening was wethouder Dees Melsen aanwezig, maar veel hoefde hij niet te doen. Het waren de buurtkinderen die de boules op het kersverse veld wierpen en daarmee het park openden. En het applaus was natuurlijk voor de initiatiefnemers. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het park. Wijkmakelaar Mutsaers liep blij rond. “Ik ben zo trots als een pauw,” zei ze kijkend naar het resultaat. Ze overhandigde nog een doos graszaad aan de twee Wendy’s die dat onderdeel voor hun rekening nemen. Het motto van het wijkgericht werken luidt dan ook ‘samen krijgen we meer voor elkaar’.

CC