JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Wij zagen … een twirlwedstrijd …

Goed, je hebt een stel meiden. Geef ze een mooi pakkie aan en een stokske in hun hand. Leer hen wat te zwaaien met dat stokske en leer ze marcheren. Zet ze vervolgens voor de drumband en het geheel ziet er een stuk fleuriger uit. En we noemen ze: Majorettes. “Maar op enig moment vonden een heleboel meiden het niet meer leuk om voor de drumband uit te lopen en maakten er een aparte sport van: Twirlen”, aldus Martijn en Miriam de Bont, trotse ouders van dochter Femke, meermaals Europees kampioen hè.

En hé, wil je je wel eens aan de goeie termen houden, want stokskes heten batons; zelfs aan de kapsels worden eisen gesteld en een stokske laten vallen heet ‘een drop’. Er wordt door een serieuze jury gelet op dans, muzikaliteit en de batontechniek natuurlijk.

Pakjes

Het begon allemaal met Miriam, die bij het Bredase Reflex ging twirlen. Vader Martijn speelt trombone en zoon Remco is hem daarin achterna gegaan. Muzikaliteit zit dus in de familie. Pa en ma legden de basis voor de Oosterhoutse twirlvereniging Salire, die op dit moment 14 leden telt. Ze trainen in de gymzaal van EOC, waar Miriam ook secretaris van is. Bovendien maakt zij niet alleen de pakjes voor Femke maar ook voor tal van andere twirlsters, een heel gepeuter met al die glitters. En niet echt goedkoop hoor. Haar vader timmert allerlei decortjes in elkaar die soms bij een wedstrijd gebruikt worden. Ook zit Miriam in het bestuur van de landelijke twirlbond.

Entree

Nee, het is geen sport waar je geld mee verdient, integendeel. “Deelname aan een wedstrijd kost inschrijfgeld, reizen doe je op eigen kosten en van transfers of iets dergelijks is al helemaal geen sprake. Voor deelname aan een EK betaalden we 800 euro, inclusief het verblijf, dat wel. Wat de deelneemsters mee naar huis nemen is een medaille of een beker, that’s it. En als we naar een wedstrijd gaan kijken betalen we ook gewoon entree hoor, ook al is Miriam trainster, costumière en zorgt ze voor de grime”, aldus Martijn. “Overigens deed Femke wel mee met een groep uit Lelystad die met 18 dansers (ook groepsverband dus) goud won op het EK. En ja, als je beelden van het WK ziet, waar sommige danseressen wel drie batons tegelijk in de lucht houden dan is dat dus wel een uitdaging.” Nederland telt in totaal zes duizend twirlsters.

Emo

En wat is het nou, zo’n wedstrijd? Mee naar Roosendaal, waar 171 deelnemers zich hadden ingeschreven voor een bondswedstrijd. Daar konden punten worden gescoord voor deelname aan het NK maar ook voor promotie naar een hogere klasse. Veel individuelen, maar ook groepjes. “Elke deelnemer heeft een optreden van twee minuten, dan is het afgelopen. Dan zit je als ouder ook gewoon de hele dag op de tribune hoor. Kijken naar wat ‘de concurrentie’ doet, ideeën opdoen en – enigszins vergelijkbaar met de vroegere schaatsroosters – alles bijhouden, zoals het aantal keren dat iemand een baton laat vallen”, zegt Martijn. “Je groeit in die sport mee naarmate je vaker gaat kijken, weet ook waar je op moet letten.” 171 x 2 minuten is dus een dikke dag, want er moet ook gepauzeerd worden. “Dit is een kleine wedstrijd hoor”, aldus Miriam, “aan het EK deden 1157 dansers mee.” Veel emo-muziek (ooit op een love & marriagebeurs geweest?), slechts twee keer iets wat op een uptempo leek.

Timing

En vergis u niet hè. Het aantal trainingsuren is enorm, want voordat je een baton met salto’s de lucht in hebt gegooid en weer opvangt, met dat ding nog talloze andere trucs uithaalt, je timing en danspasjes onder controle hebt, ben je echt een aantal jaren verder. En blessures kun je ook krijgen; denk aan schouder, enkel en hamstring. “Na iedere wedstrijd krijgt een deelnemer een evaluatieverslag zodat ze weten waar ze aan kunnen werken. Ze dansen ongeveer twaalf wedstrijden per jaar.” Femke (24) won dus verschillende EK’s, NK’s en Brabantse kampioenschappen. Heel misschien doet ze ook mee aan het WK in 2025 in Turijn. De havo deed ze in Rotterdam aan Codarts: dansen en studeren. Elke dag met bus en trein op en neer. Uren per dag dus ook trainen. Daarna deed ze de PA en nu staat ze voor de klas in Raamsdonksveer. Er wordt tegen haar (prestaties) opgekeken. De andere Salire-deelnemers aan de wedstrijd waren Feline Joosen, Eline Koevoets, Denise Dank en Juul Michielsen. Eline werd 11-de, Feline derde, Juul won, plaatste zich voor het NK en promoveerde, Denise werd vierde en Femke won, maar die kan niet meer promoveren.

Mocht u er nou van balen dat uw kind is gaan voetballen en u elke zaterdag in alle vroegte langs een ijskoud veld moet staan … Prijs u rijk, want de opofferingen die de ouders van een twirlster zich moeten getroosten zijn heel wat groter. Femke eindigde heel hoog in ‘So you think you can dance’ en wordt zelf getraind door Sanne van Oosterhout uit Den Bosch. Ooit hoopt Femke een eigen dansschool te beginnen.

evr