JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Geslaagde lancering satelliet door Drimmelense scholieren Indy en Anouk

”Het is nu afwachten tot 19 april of onze satelliet wint!”

Drimmelen dorp - Vrijdag 22 maart was het D-day voor de Drimmelense scholieren Indy en Anouk. Met hun team Touch Down, ook team Conesat van het Oelbert gymnasium nam deel, lanceerden de twee op het militaire oefenterrein ASK bij ’t Harde hun zelfgebouwde satelliet in een speciale draagraket tot één kilometer hoogte. En het resultaat: hun final design werd perfect gelanceerd en uitgeworpen.

Door Michiel Peeters

De lancering was letterlijk het hoogtepunt voor het Cansat-team van het Oelbert-gymnasium. Na de kick-off in september, het doorlopen van verschillende deadlines, mocht het team eind januari deelnemen aan de testdag in en bij het Nemo Science Museum in Amsterdam.

Maandenlang bouwden zij op school aan de satelliet met een missie. Dat was de opdracht van de CanSat-uitdaging. ‘Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie’.

Twaalf scholierenteams uit het hele land lanceerden vrijdag 22 maart hun zelfgemaakte mini-satellieten op de CanSat Lanceerdag.

Deze dag was een onderdeel van de CanSat-competitie van ESERO NL, waarbij ze van een frisdrankblikje (Can) een satelliet bouwen (Sat) met een missie.

De Oosterhoutse Oelbertleerlingen lukte het om een plek te bemachtigen in de CanSat competitie; een competitie van ESA (European Space Agency) en ESERO (European Space Education Resource Office).

Deelnemende teams schieten met een draagraket een kleine computer ter grootte van een blikje de lucht in. Als de raket zijn hoogtepunt bereikt, laat het de satelliet los en kunnen de primaire en secundaire missies beginnen.

Het verzamelen van gegevens over onder meer luchtkwaliteit en opvangen van zonne-energie. En het team van Indy en Anouk hoorde bij de beste twaalf. Dat was letterlijk al een hoogtepunt.

Leerzaam

De teams zijn al even bezig met het project. Het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat. Het is allemaal onderdeel van de competitie. Natuurkundedocent Michah Holband van het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout begeleidt dit jaar twee teams: “Ze hebben zoveel geleerd. Vooral ook hoe je samen knopen doorhakt. Er waren heel veel leuke ideeën en ze hebben eindeloos geëxperimenteerd maar dan komt die deadline dichterbij.”

De CanSat-competitie is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze enthousiast te maken voor een technische opleiding. Marjan van Meerloo van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): “Wij steunen de CanSat-competitie al jaren. Deze bijeenkomst is een prachtig voorbeeld van het samenkomen van educatie, wetenschap en het wekken van interesse in techniek en ruimtevaart.”

Samenwerken was het toverwoord in dit project dat nog loopt. Alleen door gepassioneerd teamwerk bereiken ze de lanceerdag! Iedereen levert zijn eigen bijdrage; de een is goed in programmeren, een ander in engineering of het analyseren van data. Samen kan je het onmogelijke mogelijk maken.

Blij

“Blij dat ons ‘satellietje’ de ‘final designtoets’ van Esero kon doorstaan. Anders hadden we niet hier gestaan,” zeiden de twee vanuit het winderige en door motregen geplaagde ’t Harde. Maar dat voelden het team niet. De spanning of de lancering zou slagen overheerste bij de Oosterhoutse Oelbert-leerlingen. Zij zagen al een tweetal mislukte lanceringen, ontploffende raketten!

Vanaf de viewing area zag de Oosterhoutse crew dat hun raket, die hun satelliet op 1 km hoogte ging uitwerpen, uit de auto werd getild en op de lanceertoren werd geplaatst. Vanaf dat moment ontving het Oelbert ground station met de yagi-antenne, gegevens die afkomstig waren van hun satelliet. De dag kon toen al niet meer stuk. Nu nog cijfers vanuit ‘de ruimte’!

Leerlingen bedachten hun missie tijdens het maken van hun onderzoeksvoorstel. En dat was zo goed voor de jury dat ze de finale, ’t Harde en de lancering, haalden.

De beste teams hopen dat hun CanSat succesvol gelanceerd en uitgeworpen en ook weer veilig landt aan een parachute.

In dit bijzondere project kregen de vierdejaarsleerlingen Indy en Anouk de kans om praktijkgerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn.

Winnaar

De deelnemende teams kwamen uit: Spaced’oul (d’ Oultremont College, Drunen), POEL (Gomarus College, Groningen), Spacejam (RSG Ter Apel, Ter Apel), Carbonator (CSG Augustinus, Groningen), Solar CS (Sint-Joris College, Eindhoven), SPAICS GOATs (Amsterdam International Community School, Amsterdam), Conesat (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), Touch Down (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), Zansat 11 (Christelijk lyceum Zandvliet, Den Haag), SpaceZ (Emelwerda College, Emmeloord) Cosmic Quartet (Calvijn College, Goes) Tilius (St. Ignatiusgymnasium, Amsterdam).

De twaalf deelnemende teams in de finale hebben nog een paar weken om alle meetresultaten te verwerken in een eindrapport. Op vrijdag 19 april wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een online prijsuitreiking. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar het Europese evenement voor alle nationale winnaars, 20-21 juni.