JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korting op activiteiten voor inwoners gemeente Waalwijk

Lokale samenwerking om eenzaamheid onder jongvolwassenen te doorbreken

De stelling dat eenzaamheid vooral een probleem onder ouderen is, is onjuist, weet ervaringsdeskundige Bryan Vreijsen. “Structurele emotionele en sociale eenzaamheid onder jongvolwassenen is een groot en onderschat probleem.” De gemeente Waalwijk werkt samen met Stichting Brabant Maatjes, opgericht door Bryan, om de eenzaamheid onder jongvolwassenen in de gemeente tegen te gaan.

Bryan Vreijsen (31) uit Tilburg groeit op in een onstabiele thuissituatie. Op jonge leeftijd verliest hij zijn vader, maar heeft weinig vrienden om dit verlies mee te delen en wordt bovendien gepest. Op zijn 17e wordt Bryan uit huis geplaatst en woont drie jaar onder begeleiding in Waalwijk, om vervolgens neer te strijken in Tilburg. “Het was pijnlijk om te zien dat iedereen een leuke tijd had met elkaar terwijl ik zoveel eenzaamheid ervaarde”, vertelt Bryan, die in deze periode zelfs twee suïcidepogingen ondernam. Het taboe op eenzaamheid onder jongvolwassen is moeilijk te doorbreken, wat Bryan ertoe bracht om in 2019 een noodkreet op Twitter (nu X) te plaatsen: ‘Ik voel me dagelijks alleen. Zou graag iemand hebben om leuke dingen mee te doen.’

Stichting Brabant Maatjes

De oproep levert duizenden reacties uit het hele land op. “Overweldigend! Ik voelde me eerst door niemand gezien en ineens door heel Nederland.” Bryan ontmoet veel mensen, maar wil zich graag meer lokaal inzetten om verbindingen en ontmoetingen tot stand te brengen. Hij start de besloten facebook groep ‘Brabant Maatjes’ voor jongvolwassen tussen 18-35 jaar, dat inmiddels bijna 1400 leden heeft. Op de pagina plaatsen leden oproepjes en vinden zo een maatje om mee af te spreken. Ook worden er activiteiten georganiseerd, zoals bowlen, naar de film of uit eten, waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. De omvang en het succes van Brabant Maatjes geeft aanleiding tot de volgende stap: “Sinds maart 2023 zijn we officieel een stichting met een ANBI-status en kan ik mijn vrijwilligerswerk op korte termijn omzetten in een dienstverband om zo de missie van de stichting samen met het bestuur en alle vrijwilligers verder uit te rollen.”

Taboe doorbreken

De missie van de stichting is zeer zeker ook een persoonlijke missie voor Bryan: “Ik haal zoveel voldoening en vooral zingeving uit het helpen van anderen in het vinden van een maatje. Zelf heb ik ervaren hoe moeilijk het is om de eenzaamheid en het taboe te doorbreken. Jongeren praten liever over leuke en gezellige dingen, niet over eenzaamheid en mentaal welzijn. De negatieve ervaringen en de angst voor de mening van een ander maakt de drempel tot sociale interactie hoger. Daarom houdt Brabant Maatjes de drempel zo laag mogelijk en is deelname aan activiteiten vrijblijvend.” Op de website zijn per regio alle activiteiten te vinden, die georganiseerd en begeleid worden door vrijwilligers. “We hebben veel jongeren zien groeien van verlegen en timide naar sociaal sterk. Enkelen zetten zichzelf nu als vrijwilliger in om anderen uit de eenzaamheid te halen. Zo verspreid het zich als een olievlek en is de cirkel rond.”

Lokale samenwerking

Om de eenzaamheid onder jongvolwassen tegen te gaan is de gemeente Waalwijk dit jaar de samenwerking aangegaan met Stichting Brabant Maatjes. “Om de jongeren te verbinden en ontmoetingen tot stand te brengen, organiseren we dit jaar tien laagdrempelige activiteiten in de gemeente Waalwijk”, legt Bryan uit. “Om deze doelgroep te bereiken zoeken we, naast de samenwerking met onder andere Humanitas en stichting Nature for Health, vooral graag de samenwerking op met lokale partijen die zich met deze doelgroep betrokken voelen, zoals ook de coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid Waalwijk’ betrokken wordt. Zij hebben tenslotte vaak de doelgroep al in het vizier en kunnen ze gemakkelijker bereiken om de verbinding tot stand te brengen. Het doel is dan ook om samen op langere termijn actief te zijn in de gemeente om de eenzaamheid te voorkomen en bestrijden.”

Korting op activiteiten

Alle activiteiten van Brabant Maatjes in Waalwijk zijn terug te vinden op de website. Op het programma staat op 10 februari bowlen en steengrillen bij het Bourgondisch Hof waarvoor nog tot 2 februari online kan worden ingeschreven. Op 3 maart volgt een rondleiding met borrel bij Stadsbrouwerij Crispijn en in september een wandeling met speurtocht vanaf de Wollukse Wereldboom in samenwerking met Nature for Health. Jongvolwassenen uit de gemeente Waalwijk kunnen een kortingscode van €10,- per activiteit aanvragen via de website of mail voor deelname aan activiteiten van Brabant Maatjes. “We hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken, zodat niemand zich eenzaam hoeft te voelen.”