Ondanks dreigementen ‘dat als ie niet zou winnen er een rotstuk over de avond zou volgen’ was de jury eensgezind: Charlotte Louwers van de Bussel bleek de allerbeste dirigent van de vijf. Of haar sexy jurken daarbij hebben geholpen? Haar soepele heupen? Dat zal voor altijd niet in de publiciteit komen, maar ze deed het dan ook echt wel geweldig.
De Pierewaaiers bestaan 66 jaar en om dat te vieren organiseerden ze een Maestro. Walther Hoosemans, Marc Woods, Elvera van Strien, Charlotte Louwers en ondergetekende werden gevraagd of ze een keer wilden dirigeren. Afgelopen zaterdag lieten ze hun inbreng zien aan dik 300 toeschouwers.
Comfort-zone
Robert van Enschot werd gevraagd de dirigenten-in-spé te coachen. Er volgden enkele groepslessen, enkele individuele lessen en er kon twee keer met het orkest worden gerepeteerd. Allemaal hadden ze drie stukken: Klassiek, pop en film. Geen sinecure hoor, want dirigeren is heel wat moeilijker dan het lijkt. Het orkest van de Pierewaaiers was met een aantal gastmuzikanten uitgebreid tot een dertigtal en startte in mei met de repetities. Alles en iedereen kwam geheel buiten de zogenaamde comfort-zone terecht.
Tip
De jury bestond uit Antoine Trommelen, Wim Schoones en Waldo van Wijk, Jaap Oomen was de presentator en Ton Biemans had de regie. Niet-musicerende Pierewaaiers (het orkest is slechts een deeltje van de carnavalsvereniging) zorgden voor en achter het podium voor nog een heleboel andere dingen. Na elk optreden gaf een van de juryleden commentaar. Steeds uitermate positief natuurlijk. Wim Schoones had er overigens wel een met een dubbele bodem toen hij over mij na ‘Stuck on you’ van Elvis zei: “Dit nummer speelt zichzelf, dat hoef je eigenlijk ook niet te dirigeren en dat deed je dan ook niet.” Hahaha, de smeerlap. Met name Charlotte Louwers en Marc Woods (die goochelaar, weet u wel) hadden hun maatsoorten enorm ingestudeerd. Elvera (ook in fraaie jurken overigens) moest na twee stukken afhaken doordat zij behoorlijk wat andere dingen aan haar hoofd had en Walther liet zich vooral door het orkest leiden. Hij kan dus wel meegaand zijn, een tip voor de gemeenteraad (…).
De jury was unaniem en de gouden baton zal voor altijd een plekje krijgen in huize Louwers. Burgemeester Buijs (de beschermheer van de avond) reikte hem, geholpen door die ene met zijn toverstokje, met plezier uit. Met de Radetzkymars namen de maestro’s afscheid van het publiek en van een topavond.
evr
(foto’s Casper van Aggelen)