De bijeenkomst was bedoeld om de woonwensen van Oosterhoutse ouderen te inventariseren. Op initiatief van het Seniorencollectief, waar gespreksleider Natascha Bakx seniorencoach is. Zij noteerde de input van de aanwezige (toekomstige) senioren. Ook wijkmakelaar Carmen Mutsaers deelde haar ervaringen en namens de politiek waren CDA-raadsleden Anco Bakx en Pedro Trommelen erbij.
In Oosterhout zijn zo’n 13.000 mensen ouder dan 65 jaar: 2/3 van hen woont in een eengezinswoning. Dat lukt in sommige gevallen met de nodige hulp, maar dit wordt steeds moeilijker. Thuisvester helpt die huurders door te stromen naar een appartement. Zo komen er woningen beschikbaar voor jongeren en dat is broodnodig want de woningmarkt zit potdicht. Van nieuwe woningen moet 1/3 bestemd zijn voor ouderen, aldus het demissionaire kabinet. Maar wat willen die ouderen eigenlijk zelf? Daar ging dit debat over.
Heerlijk
Er was een tafel met 85+ dames en heren die in De Braak wonen. Hoe het daar is? “Heerlijk,” zei een van hen. “We wonen in het groen, vlakbij de winkels en de bus. Het is een luxe en ruim appartement.” Ja, er was geen tuin. Dat was even wennen. “Maar als je niet meer kan bukken, kan je ook niet meer in de tuin werken,” zei een mevrouw. Zo blijkt op een gegeven moment dat je er niet meer langer kan wonen. “Dat gebeurt gewoon,” vertelde een mevrouw. En dan is het eigenlijk al te laat.
Daarom is het goed dat (toekomstige) senioren van tevoren nadenken over hun woonwensen, zodat zij later naar een woning kunnen verhuizen die daaraan tegemoet komt. Want niet iedereen hoeft in het centrum te wonen, maar in het buitengebied. “En sommige ouderen willen in de wijk Dommelbergen blijven. Daar hebben ze hun sociale contacten,” vertelde wijkmakelaar Carmen Mutsaerts, “maar er zijn niet genoeg appartementen.” Als de projectontwikkelaar de nieuwe plannen in Arkendonk financieel niet rond krijgt, kan de gemeente dan niet bijspringen? “Je bespaart geld als senioren daar gaan wonen.” Die hoeven in elk geval geen traplift en de aanrijtijd voor de zorg vermindert als mensen bij elkaar wonen. “Ook knapt Arkendonk ervan op.” De raadsleden schreven hard mee.
Woonwensen
Door overbelaste zorg en minder vrijwilligers zijn we steeds meer op elkaar aangewezen. Dat is het scenario waarmee de huidige 50-plussers rekening moeten houden. Ze zijn mobiel dus hoeven niet per se bij de voorzieningen te wonen. Voor sommigen is een Knarrenhof met gemeenschappelijk (moes)tuin en recreatieruimte een aantrekkelijke optie. En dat gaat ook een maatschappelijk probleem als eenzaamheid tegen. Andere wensen? Een gezamenlijke sportfaciliteit, logeermogelijkheden in de buurt waar de (klein)kinderen kunnen overnachten, oplaadplekken en een fietsenstalling.
En bij elk plan zijn er te nemen hobbels en twistpunten. Want wie organiseert de soms verplichte gemeenschappelijke ruimte? Kan iedereen zijn auto houden om mobiel te blijven of neem je samen een deelauto? Waar moet je je scootmobiel veilig parkeren? Het woondebat blijft de komende jaren de gemoederen nog wel bezighouden.
CC