“De sociale media zijn de grootste ziekmaker. Informatie wordt niet meer verwerkt maar geconsumeerd. Depressiviteit is sinds de komst van de smartphone enorm toegenomen en wij gaan doen wat de telefoon wil.”

Kijk, dit was nou een nuttige bijeenkomst in het Inspiratielab. Drie sprekers die vanuit verschillende invalshoeken het gebruik van de smartphone belichtten, Stijn Folkers (heavy user maar inmiddels afgekickt), Jurre van Opzeeland (AI-student) en Andreas Wismeijer (psycholoog).

Internetloos

De bijeenkomst vorige week woensdag was natuurlijk vooral bedoeld voor jongeren, want het Inspiratielab is er voor 11 tot 25-jarigen. Onder de circa 25 aanwezigen waren hooguit een stuk of zes ‘doelgroepers’, velen zaten dik boven de 50. ‘Van afleiding naar concentratie’, was het thema van de avond. Mede-organisator Kees Goverde: “Wat voor een spel wordt er met ons gespeeld?” Nou zal het gros van de aanwezigen, die een internetloos tijdperk nog volop hebben meegemaakt, daar niet zo veel problemen mee hebben, maar zij zagen hun kinderen veelal vanachter hun schermpje opgroeien.

Handel

Zo iemand was dus ook Stijn Folkers. “Gamen, social media … alles. Maar op enig moment liep ik tegen de figuurlijke lamp. Mijn hoeveelheid dopamine was na een half uur al op. Ik ben drastisch gaan snoeien in mijn telefoongebruik. Het ís ook al lang niet meer een telefoon natuurlijk. Om rust in te bouwen heb ik naast mijn smartphone ook een hele poos een Nokia gehad, waarmee ik alleen kon bellen en sms-en. Maar ook heb ik op mijn smartphone alles op zwart-wit gezet, da’s een stuk rustiger en bevordert de detox.”

Van Opzeeland liet duidelijk zien hoe wij via algoritmes worden beïnvloed. “Jouw gegevens worden gewoon verkocht hè. Iedere ‘gebruiker’ is op de een of andere manier gekoppeld. TikTok is misschien wel gratis, maar het is pure handel hoor.”

Wismeijer is docent aan de uni van Tilburg en belichtte zowel de voor- als de nadelen van de smartphone toe. “Multi-tasken kan niemand”, zei hij, en liet dat zijn gehoor ook werkelijk ervaren. “De smartphone leidt enorm af. Tal van ouders hebben door hun smartphone geen enkele interactie met hun kinderen. Iedereen wil bereikbaar zijn, want iedereen wil onmisbaar zijn.”

Op de vraag uit zijn gehoor ‘of dat allemaal zo erg is, of onze ouders niet precies dezelfde zorgen hadden’ bleef hij een beetje ‘in het midden’. Folkers beheert namens het Inspiratielab ook de sociale media. Kennelijk werkt dat onvoldoende om veel jongeren naar de bijeenkomst te lokken. Tja, die hebben allemaal ook van die witte punten uit hun oren hangen en zitten op TikTok.

evr