Tot op tweederde van de westrijd stonden ze op goud, bovenaan dus. Maar bij de laatste vraag ging het mis. “Er zat 40 kilometer tussen; wij dachten dat die wijn uit Maury kwam, maar het was Banyul. De Roemenen hadden dat goed en werden zo wereldkampioen”, aldus Michael de Rooij van de Gouden Ton.
Het Nederlandse team met Lonneke de Bruijn, Danny van Lamoen, Michael de Rooij en Coen Pollaert won onlangs het Nederlands Kampioenschap Blindproeven. Toen nog als team Le Bouchon, maar nu kwamen ze dus als Oranje. Alle vier Brabanders overigens.
Neutraal
Het had iets van het Eurovisie Songfestival. 33 landen deden er mee, van over de hele wereld kwamen ze 14 oktober naar de 11e editie van het Wereldkampioenschap Blindproeven in Château Sainte-Roseline in de Provence. Oh ja, het gaat hier over wijn dus, niet over biefstuk of pizza. “De wedstrijd begon om half tien ‘s ochtends. Je moet je mond zo neutraal mogelijk houden, dus vooraf geen pepersalami of zoiets eten. Je smaakpapillen moeten zo zuiver mogelijk zijn. Per wijn krijg je tien minuten, vervolgens bekijkt de jury de antwoorden en afhankelijk van de moeilijkheid van de onderdelen (druifsoort, land van herkomst, streek, jaartal en producent) krijg je punten met een maximum van 20 per ronde. Op een enorm scherm worden die uitslagen getoond en zo zie je precies waar je staat.” Het ging over zes witte en zes rode wijnen uit 18 verschillende landen.
Lachen
De scores lagen dit jaar iets lager dan tijdens voorgaande edities en bevestigde het feit dat deze wedstrijd zeer moeilijk is en ongelofelijk veel kennis en ervaring vergt. Ook dit jaar wijnen uit allerlei landen en van verschillende druivenrassen, soms heel bekend, soms juist niet. Het Nederlandse team wist met deze prestatie van wereldklasse vele gerenommeerde, meervoudige winnaars van het WK achter zich te laten en verbeterde de klassering van het Nederlandse team dat in 2021 de 4e plaats wist te bereiken. “Het stikt er van de vinologen en sommeliers natuurlijk. En we hebben ook enorm gelachen tijdens de wedstrijd hoor. Het ging er echt hilarisch aan toe toen de Italianen een wijn uit hun eigen land niet herkenden. Dat overkwam overigens Spanje en Amerika ook.” Bij thuiskomst was de straat versierd met zilveren ballonnen.
Wie dus bij De Gouden Ton een fles wijn koopt en vraagt ‘of ie lekker is’ kan er voor de volle honderd procent zeker van zijn dat Michael hem zelf ook echt geproefd heeft als ie dat zegt en niet zoals veel verkopers maar een beetje doen alsof. “Of ik nou mijn neus laat verzekeren? Hahaha, nee joh, veel te duur.”
evr