Ondanks de dichte mist van afgelopen donderdag hadden 67 gouden bruidsparen het Houtse Pannenkoekenhuis weten te vinden. De gemeente had hen uitgenodigd, omdat zij allemaal in de tweede helft van 1973 waren getrouwd. “Dat is wel een feestje waard,” zei burgemeester Buijs die hen toesprak. Aan de tafels werd genoten van mooie herinneringen en smakelijke pannenkoeken.

Het was een koude novemberdag, maar bij Koeckers in Den Hout was het warm en gezellig met al die blije bruidsparen. Burgemeester Buijs verwelkomde iedereen aan de deur. Eerst met de ambtsketen om, toen af omdat die wat knelde en toen weer om. Voor het geval er Oosterhouters zijn die hem niet herkennen (zouden die er zijn?) wilde de burgervader ook hier zichtbaar zijn. En passant stak hij nog een helpende hand toe.

Vrijheid

Hoe je ervoor zorgt dat die trouwring niet gaat knellen? “Met veel relativeren en humor,” zei Niek. “En wegblijven van de sleur.” Marion en haar man Roy woonden sinds 1994 in Oosterhout. “Je moet elkaar vrijheid geven,” vond Marion. “Naar elkaar luisteren en voor elkaar zorgen. Dat zit in kleine dingen,” zei ze terwijl ze met haar vinger de zijne even aanraakte. Wanneer ze naar de film in De Bussel gaan, laten ze zich inspireren door elkaars filmkeuze.

Broer Nico en zus Netty trouwden in dezelfde week en zaten met hun partners aan dezelfde tafel. Hij is vrijwilliger bij Theek5 waar hij mensen met ICT-vragen helpt en Netty houdt van beeldhouwen. Ze wonen al 44 jaar in Oosterhout en de zwagers maken elke week een rondje op de ‘gewone’ fiets. Als voormalig patissier bij La Place is Nico thuis de meesterbakker. Zo’n echtgenoot hou je natuurlijk in ere.

Actief

Hoewel gepensioneerd is iedereen nog volop actief. Zoals Cees. Hij is energiecoach bij ONE en heeft zijn eigen woning helemaal verduurzaamd. Echtgenote Zäzilia zat tegenover hem. “Je moet veel door de vingers zien”, zei hij terwijl hij haar olijk toelachte. Buurman Ted werkte als bakker bij Piet Snelders en maakt nu hartige hapjes bij De Kroes. “Elkaar de ruimte geven,” adviseerde hij. Ook Peter en Nan doen niet alles samen. “Gelukkig niet zeg.” Hij is penningmeester bij het MEK en zij doet de administratie bij de Pannehoef. Tegenwoordig geven echtparen er eerder de brui aan vonden de stellen aan deze tafel. “Geven en nemen,” adviseerde Peter. “Niemand is perfect.”

Ook in 1973 was er veel kommer en kwel. Burgemeester Buijs refereerde aan de Jom Kipoer-oorlog in Israël destijds waardoor er een energiecrisis kwam en autoloze zondagen. Gelijksoortige problemen als vandaag de dag dus, die we samen het hoofd moeten bieden. Toen werd het tijd voor het hoofdgerecht en dat ging er in als (pannen)koek. Want sommige dingen veranderen nooit.

CC (foto’s Casper van Aggelen)