Op de vraag ‘of de coöperatie toekomstbestendig is’ antwoordde een ruime meerderheid met ja. En dat zal ook wel, maar er is in 125 jaar wel een heleboel veranderd hoor. De lokale banken zitten compleet onder de hoede van het hoofdkantoor en ‘scheve schaatsen’ kunnen er niet meer gereden worden. Dat was in de tijd van Coert Beerman allemaal nog wel mogelijk. Niet zozeer dat die naast het potje piste, maar hij had wel een heleboel meer handelingsvrijheid dan nu het geval is.
De Rabo bestaat dus 125 jaar. Ooit begonnen als Boerenleenbank, toen kwam de fusie met de Raiffeisenbank en werd het Rabo. Breda en Amerstreek waren uitgenodigd in de kleine zaal van de Bussel om het jubileum te vieren. Buiten de Bussel stonden enkele demonstranten. “De Rabo melkt de boer uit”, riepen ze. Een dame, boerin, overtuigde hen onmiddellijk van hun ongelijk. “Zonder de Rabo had ik het niet gered”, zei ze.
Nostalgie
Dat begon heerlijk, met een filmpje waarin werd teruggegaan naar 125 jaar geleden. Toen was geluk nog heel gewoon. Er werd contant geld opgehaald of gestort en met de vulpen werden de bedragen ingevuld door de kassier. Eurocheques, de buizenpost, de eerste computer (die massa’s typistes verving), de naaldenprinter …. Nostalgie ten top.
Daarna was het woord aan spreekster Marga Hoek, die het accent vooral legde op duurzaamheid. Zij belichtte de voor- en nadelen van de technologie en hoe die haar bijdrage kan leveren aan het voortbestaan van de aarde. Vreemd was wel dat zij, sprekend voor mensen die klant zijn van de Rabobank, in haar presentatie met koeienletters steeds een bedrag van triljoen had staan terwijl ze biljoen zei. Natuurlijk had niemand in de zaal een notie van hoeveel nullen dat allemaal zijn, maar een beetje raar was het wel. Volgens haar waren de energievoorraden van de aarde dit jaar begin augustus al op, terwijl er eerder dit jaar, tijdens de week van de duurzaamheid, al gewag werd gemaakt van ‘begin april’. Wat we er allemaal van moeten geloven is onzeker, maar dat we (of in elk geval de generaties na ons) problemen gaan krijgen is wel duidelijk. “Want twee planeten hebben we gewoon niet om aan al die vraag te voldoen.”
Directeur Juultje van der Wijk besloot de avond met een aantal vragen waarop het publiek mocht antwoorden. Wat hebt u aan duurzaamheid gedaan? Bent u veilig voor cybercrime en hoe hebt u dat gedaan? En is de coöperatie toekomstbestendig? Daar werd tijdens de borrel nog volop over gediscussieerd.
evr
(foto’s Casper van Aggelen)