Op 25 januari verzamelde de buurtgroep Leijsenakkers zich in het MEK aan de Veerseweg, waar de inwoners samenkwamen om te discussiëren over de toekomst van hun wijk. Met als doel de cohesie te versterken en gezamenlijke initiatieven te ontplooien, was de opkomst zo groot dat de ruimte bijna te klein was. Dit getuigt van een levendige betrokkenheid van de bewoners bij de wijk.
De avond begon met een warm welkom door voorzitter Maurits Prins, gevolgd door een inleiding van wijkwethouder Kastelijns, die benadrukte hoe belangrijk wijkgericht werken is voor de gemeente. De oprichting van de buurtgroep heeft een direct aanspreekpunt gecreëerd voor de gemeente, waardoor er beter overleg mogelijk is over onderwerpen die de wijk aangaan, zoals klimaatadaptatie, veiligheid groen wegen en verbinding met elkaar.
Wijkmakelaar Matthias Kalwij nam vervolgens het woord om te vertellen over de rol van wijkmakelaars in het verbinden van bewoners, de gemeente en andere betrokken partijen in de wijk. Deze verbindende rol is om inwoners vanuit de wijk te ondersteunen en initiatieven verder te helpen. Heidi Poppelaars, beheerster van het MEK heette iedereen welkom en benadrukte hoe het MEK kan fungeren als een centrale ontmoetingsplek in de wijk.
Het hoofddoel van de bijeenkomst was om ideeën op te halen die leven in de wijk en samen na te denken over de uitvoering ervan. Voorzitter Prins benadrukte het belang van gezamenlijke inzet om deze ideeën te realiseren, waarbij hij de aanwezigen aanspoorde om actief deel te nemen aan de verdere ontwikkeling van de wijk.
Na het plenaire gedeelte werden vier thematafels ingericht, elk gericht op een specifiek onderwerp: Energietransitie, Klimaatadaptatie, Veiligheid en Sociale Cohesie. Bewoners werden uitgenodigd om plaats te nemen aan de tafel die het dichtst bij hun interesses lag, waarbij zij onder leiding van gespreksleiders wijkagent Jack Bode, projectleider duurzaamheid Sibel Yilmaz, wijkwerker van Surplus Çağla Uzun en Huub Monster, bestuurslid van de buurtgroep, hun ideeën konden delen en bespreken. De gesprekken aan de thematafels leverden tal van onderwerpen op die van belang zijn voor de wijk. De buurtgroep hoopt deze op korte termijn aan te pakken, met ondersteuning van lokale instanties zoals Surplus en de gemeente.
Met een gevoel van optimisme en gemeenschappelijke betrokkenheid keerden de bewoners huiswaarts, vastbesloten om samen te werken aan een nog levendiger en hechter Leijsenakkers.