“Jongeren”; er wordt veel óver deze doelgroep gepraat. De laatste tijd zijn de cijfers niet mis. Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en tevreden met hun leven (Bron: CBS).
Maar wat doen jongeren eigenlijk zélf om te zorgen dat ze gelukkig zijn? JONG gaat een aantal verhalen delen van Oosterhoutse jongeren, die vertellen over hun leven en hoe ze zorgen dat ze lekker in hun vel zitten.
Gijs is 22 jaar en woont in Oosterhout. Hij woont nog lekker bij zijn ouders en is de oudste van 3 kinderen. Hij heeft nog een broertje en zusje. 4 dagen per week gaat ie met de fiets naar zijn werk, midden in de stad, namelijk het Stadhuis. Daar is hij projectleider duurzaamheid, een afwisselende baan midden in de grote verandering die we ondergaan in de samenleving.
Om deze functie te kunnen uitvoeren heeft Gijs gestudeerd aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Hij studeerde daar Milieukunde. Het was vooral een technische opleiding, wat eigenlijk niet zo bij hem paste. Hij is naar eigen zeggen geen ‘keiharde techneut’ en is graag onder de mensen, vindt het interessant om aan de menselijke kant juist verschillen te kunnen maken. Zijn baan vind hij heerlijk. “Duurzaamheid is echt mijn passie. Er moet een verbeterslag komen voor natuur en milieu. Ik vind het heel tof om daar op lokaal niveau iets aan bij te kunnen dragen.” Hij vindt het geweldig om zo vroeg al betrokken te mogen zijn bij het maken van plannen voor de toekomst. Hij raakt dan ook niet uitgepraat over duurzaamheid!
Misschien denk je, lijkt me saai, zo’n baan bij de gemeente. Maar volgens Gijs is dat echt niet waar. “Ik werk veel op kantoor en heb veel vergaderingen, maar daardoor ontmoet je ook veel verschillende mensen. Als het gaat om duurzaamheid, kom je echt in aanraking met allerlei verschillende hoeken van de samenleving. Het is heel tof om steeds te horen waar iedereen mee bezig is, hoe eraan gewerkt wordt om dat gezamenlijke doel te behalen.” Zo blijft hij op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. Hij ziet ook echt een verandering in de samenleving, waar we samen aan moeten werken. “Verduurzaming werkt ook door op andere vlakken, al zal niet iedereen dat nog zo zien.”
Naast zijn werk is Gijs ook 3x per week te vinden in de sportschool, samen met zijn broertje. In het weekend gaat hij er graag op uit. Wedstrijdje volleybal tellen, borreltje doen met vrienden in de stad. Hij is graag in de natuur en houdt ook van avontuur. Zo gaat hij al een aantal jaren met een vriend zeilen in Friesland. “Duurzaam én echt ontspannend.” Het begon in coronatijd, toen werden ze gek van het binnen zitten. Zijn beste vriend had een kleine zeilboot, die hebben ze opgeladen en ze zijn vertrokken. Hij kon helemaal niet zeilen, maar heeft het inmiddels aardig onder de knie. Ze doen het nu ieder jaar. Gelukkig zijn de grenzen weer open en gaan zijn avonturen ook de grenzen over. Zo is hij afgelopen jaar met een groepsreis mee geweest naar Jordanië. En dan niet alleen naar de stedelijke stukken, maar juist de natuurgebieden in. Hij vind dat fascinerend om te zien, de natuur en cultuur van andere landen. ’
Vrienden vragen hem om de controle van hun scriptie, voor advies of een luisterend oor. En als ze zin hebben in avontuur. Ze krijgen altijd eerlijk antwoord. Gijs is iemand met een nuchtere blik, staat met beide benen op de grond en is doelgericht. Hij kan dan ook slecht tegen mensen zonder plan of besluiteloze mensen.
Het lijkt een smetteloos verhaal, maar ook Gijs heeft zijn tegenslagen. Zo werd hij ineens erg ziek op zijn 17e. Artsen konden in eerste instantie niet vinden wat het was. Uiteindelijk bleek het reuma te zijn, wat vrij bijzonder is op zo’n jonge leeftijd. Wanneer hij hier last van krijgt, gaat hij “terug naar de basis”, zoals hij het zelf zegt. Sta even stil en maak voor jezelf een overzicht wat er nog moet en kan gebeuren. Bouw vanuit daar alles weer langzaam op. Zo heeft hij zich ook door deze moeilijke periode heen geslagen. Reuma gaat niet over, het is iets waar hij mee moet leren leven. “Je houdt er rekening mee. Als het weer kouder wordt bijvoorbeeld, weet je dat je pijn kan krijgen. Je moet dus extra kleding aan doen.”
Wat hij andere jongeren wil meegeven: “Alles is mogelijk! Voor iedereen is een plekje, je kan bereiken wat je wil. Geloof erin. Als het slechter gaat, het brede geheel blijven zien. Ga terug naar de basis en vanaf daar weer door. Laat jezelf zien, ga in gesprek met mensen. Je weet nooit waar het toe leidt!” Verbinding is voor hem door alles heen het sleutelwoord. Verbinding met jezelf, de natuur en met de mensen om je heen. Dat levert hem elke keer weer een glimlach op zijn gezicht!