Wat is de overeenkomst tussen een politiewoordvoerder, dijkgraaf, gebarentolk en filosoof? En dit is geen grap die tijdens het sauwelen voorbij kwam. Wel was het viertal afgelopen woensdag te gast bij de kick-off voor VASTWEL 2024 waarin dit jaar het thema ‘Tussen Weten & Vergeten’ centraal staat. De komende veertig dagen worden weer diverse activiteiten georganiseerd ter inspiratie en bezinning.
Hoewel het carnavalsfeest Immaterieel Cultureel Erfgoed geworden is, heeft de traditie van het vasten na afloop ervan langzaamaan het loodje gelegd. Dankzij het Leer- en Inspiratiehuis van Sint-Catharinadal is in de veertig-dagenperiode tot aan Pasen wel volop gelegenheid voor bezinning. In het carnavalsgewoel dat afgelopen week al losbarstte, was de kick-off misschien wat onderbelicht gebleven. Daardoor was het niet zo druk op de tribunetrap in de aula van het Mgr. Frencken College.
Laatje
Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk praatte de avond aan elkaar en trapte af als spreker. Hij werkt 46 jaar bij de politie en zag spraakmakende zaken langskomen. Zoals in 2008 een Roosendaals familiedrama, waarbij een vader zijn twee kinderen om het leven bracht. Van Hooijdonk stond na afloop de media te woord en daarmee leek de zaak voor hem klaar. Toch kwamen alle details weer terug toen hij jaren later de namen van de kinderen bij een herdenkingsbijeenkomst op tv voorbij zag komen. “Het laatje ging weer open,” vertelde Van Hooijdonk.
Dat sommige zaken je nachtrust kunnen verstoren, wist ook filosofiedocent Marleen Hoogeveen. Daarom volgde ze het nieuws niet op de voet. Wat kun je eraan doen als je ziet dat het Amazonegebied wordt verwoest? Ook leerlingen waren soms lamgeslagen door alle narigheid. In haar vak gaat het om ´het goede, ware en schone doen’. En onderwijs hielp eraan mee om gewetensvolle keuzes te maken op basis van wat je weet, aldus Hoogeveen.
Klimaatvluchtelingen
Kees Jan de Vet is dijkgraaf bij de Brabantse Delta, de club van de waterschapsbelasting. Water houdt de gemoederen bezig, nu en vroeger. Want in 1288 waren de zusters van het Catharinadal al klimaatvluchtelingen uit Vroenhout. Via Breda kwamen ze naar Oosterhout. Wat dat betreft kunnen we de borst natmaken als de zeespiegel stijgt en in de zomer als er te weinig water is. Allemaal kerntaken van het waterschap.
Hoe kan je communiceren met iemand die de betekenis van woorden kwijt is, zoals bij afasie of dementie? Docent gebarentaal Nienke Fluitman liet zien hoe je met elkaar contact kunt maken door te gebaren. Met het uitbeelden van tandenpoetsen, snapt iemand wel wat je bedoelt.
Zo werd ‘Tussen Weten & Vergeten’ vanuit verschillende perspectieven belicht. Tijdens het panelgesprek filosofeerden de sprekers verder en kwamen vragen uit de zaal aan bod. Miranda van Bragt presenteerde daarna het VASTWEL-programma. Met dit keer weer een foto-expositie in de Kloosterdreef en een dagelijks ORTS-interview met een interessante Oosterhouter. Verder een keur aan films, exposities, muziek en activiteiten ter bezinning. Interesse? Het volledige programma verschijnt in Weekblad Oosterhout en staat op: www.vastwel.life.
CC