Er is de laatste jaren al veel archeologisch onderzoek gedaan in de Heilige Driehoek, onder andere in de tuin van de Onze Lieve Vrouwe Abdij, bij de aanleg van de natuurbegraafplaats en bij de aanleg van de wijngaard. Dat heeft al veel informatie opgeleverd over de bewoning vanaf de Romeinse tijd, het historische landschap, het grondgebruik en het wegenpatroon in de loop van de tijd.

Nu wordt opnieuw een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dat is 26 februari van start gegaan. De aanleiding is de aanstaande herinrichting van de Hoogstraat. Het onderzoek vindt plaats op en rond het voormalig dierenweitje van Toon(tje) van Dorst. Dat weitje wordt straks opgenomen in een nieuwe groenstructuur.

Al enkele honderden jaren wordt op die plaats op oude kaarten een ‘paardenkerkhof’ ingetekend. En dat is een intrigerend gegeven. De Oosterhoutse boeren hadden in de 16e en 17e helemaal niet zoveel paarden. Bovendien verdwenen die, als ze te oud werden om te werken, meestal naar de paardenslager en vandaar naar de Oosterhoutse braadpannen. Het vermoeden bestaat dat het paardenkerkhof uit de Tachtigjarige Oorlog dateert. Toen is er namelijk in en rond Oosterhout hard gevochten door voor die tijd immens grote legers van tienduizenden soldaten. Zowel Spaanse, Hollandse en diverse huurlegers hebben hier toen zware verliezen geleden, niet alleen van manschappen, maar ook van paarden. En die moeten ergens gebleven zijn, want het is niet waarschijnlijk dat die door de troepen geconsumeerd zijn.

Nu bestaat de grond in de Heilige Driehoek daar ter plekke uit echt klapzand. Daarin vergaan botten heel gemakkelijk. Het is dus maar de vraag of die gevonden zullen worden. Maar hoefijzers, uitrustingsstukken of andere minder vergankelijke voorwerpen kunnen daar mogelijk nog wel opgegraven worden. Zij kunnen ons misschien iets meer vertellen over het oude ‘paardenkerkhof’. We zijn benieuwd!

(foto graafwerk is van Casper van Aggelen)