’Jongeren’; er wordt veel óver deze doelgroep gepraat. De laatste tijd zijn de cijfers niet mis. Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en tevreden met hun leven (Bron: CBS).

Maar wat doen jongeren eigenlijk zélf om te zorgen dat ze gelukkig zijn? JONG gaat een aantal verhalen delen van Oosterhoutse jongeren, die vertellen over hun leven en hoe ze zorgen dat ze lekker in hun vel zitten.

In de brasserie van de Warande ontmoeten we Cas. Dit blijkt zijn tweede thuis te zijn, hij kent hier de wegen nog beter dan op school want hij is er bijna elke dag wel te vinden. Cas is 15 jaar en woont met zijn ouders en zusje in Oosterhout West.

Hij zit op het Oelbert, in 4de en heeft als profiel Economie en Maatschappij gekozen, met als extra vakken aardrijkskunde en filosofie. Hij heeft het naar zijn zin. Het begint wel een beetje spannend te worden omdat de cijfers beginnen mee te tellen voor het examen. Maar hij beseft zich ook dat hij zich eigenlijk geen zorgen hoeft te maken, want hij staat er hartstikke goed voor. Leren gaat hem gemakkelijk af. “Dat heb ik van mijn vader”, zegt hij lachend. Hij is goed in de analytische vakken, maar weet nog niet precies wat hij er allemaal mee wil gaan doen. Misschien iets van docent aardrijkskunde of geschiedenis.

Filosofie heeft hij gekozen omdat hij het interessant vindt en omdat het een hele fijne docent is. Gelukkig heeft hij meer fijne docenten, dat geeft wel een extra dimensie aan het vak. “Ik kan goed ruziemaken en uit mijn woorden komen. Daarom zit ik ook bij de debatclub.” Met die club doen ze mee aan toernooien. Allerlei scholen debatteren dan met elkaar over uiteenlopende thema’s en soms zelfs ook in verschillende talen. Af en toe organiseren ze zelf ook een toernooi. De debatclub heeft nieuwe leden nodig, om het leuk te houden. Daarom hebben ze afgelopen jaar een masterclass gegeven over debatteren. “Om een beetje promotie te maken. We zoeken dan een manier die we zelf ook leuk vinden om te doen”.

Een van zijn fijne docenten, dat is meneer van Bijsterveld en die kent hij al veel langer. Want die gaf ook waterpolotraining bij de Warande, de sport die Cas al zo’n 7/8 jaar beoefent. Het is zijn grote hobby. Dat is ook de reden dat hij de Warande op zijn duimpje kent. 5 dagen per week is hij er te vinden, 2x om zelf te trainen en vaak nog een wedstrijd te spelen en 2x om training te geven aan andere teams. Dat doet hij vrijwillig, maar daar geniet hij enorm van. “We hebben een hele leuke vereniging en het team waar ik in speel, dat is ook echt een vriendenteam geworden. We winnen bijna niks, maar dat geeft niet, we hebben het wel erg naar ons zin.” Het blijft niet bij een uurtje training, meestal ontmoeten ze elkaar van tevoren al in de Brasserie en daarna nog wel bij iemand thuis.

Op de vraag of Cas ook wel eens moeilijkheden heeft in zijn leven, vertelt hij open en eerlijk dat de basisschool geen pretje was. “Ik werd daar gepest, dat was niet fijn. En als ik die pestkop nu nog wel eens tegenkom, doet hij heel gewoon. Ik vraag me soms weleens af of hij in de gaten heeft wat het voor mij heeft betekent”. Toch heeft ie zich nooit echt op zijn kop laten zitten. Hij heeft ervan geleerd dat er ook genoeg andere mensen zijn, waar je het mee naar je zin kunt hebben. En daar zit ook zijn advies aan anderen: “Denk vooral aan jezelf. En dat bedoel ik niet egoïstisch, maar in de zin van je gezondheid, welke keuzes je maakt en wie je als je vrienden kiest.”

Het makkelijk leren heeft hij van zijn vader, maar het sociale van zijn moeder. “Vroeger liep ik met mijn moeder door de stad en dan zei ik altijd tegen haar: jij kent ook iedereen!” Nu kan hij er zelf ook wat van en krijgt hij dezelfde opmerking vaak te horen. En dat is niet gek. Want Cas is een zeer aardige, sociale, slimme jongen, heel adrem en nog verstandig ook. Eigenschappen die je iedereen toewenst!

Op zijn bucketlist staat het afmaken van zijn voornemen: een bezoek brengen aan alle 8 continenten van de wereld. Hij is al op helft. Dat heeft hij te danken aan zijn ouders, die hem meenemen op deze geweldige vakanties. “Ik besef me heel goed dat wij het heel goed hebben thuis. Want dit is echt niet voor iedereen weggelegd.”