In de “Groene Driehoek” van Oosterhout hebben drie organisaties binnenkort een eigen stroomvoorziening. Aan de Domeinweg in de Oranjepolder zijn de IVN Natuurtuin Oranjepolder, de Volkstuinvereniging Slotbossetoren en de Voedseltuin elkaars buren. Alle drie de organisaties hadden één nadrukkelijke wens: elektra in de tuin.
“Het past niet om op een natuurtuin een dieselaggregaat te moeten starten als we licht nodig hebben of een kopje koffie willen zetten” zegt Marjan Horn, secretaris van IVN Mark en Donge waar de natuurtuin Oranjepolder onderdeel van uitmaakt. “Dat geluid en de stank van zo’n aggregaat schrikt juist insecten en andere dieren af. We zijn erg gelukkig dat we binnenkort op een veel milieubewustere manier aan onze duurzaam opgewekte energie kunnen komen. Met de zonnepanelen kunnen we nu voldoende energie opwekken om onze bezoekers en scholieren te ontvangen, zonder geronk van het aggregaat op de achtergrond”.
Rob van Buitenen, voorzitter van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) vult aan: “De zonnepanelen zijn een goede duurzame oplossing voor dit buitengebied. De techniek is in de afgelopen jaren sterk verbeterd om een “Off Grid oplossing” mogelijk te maken. Dat is namelijk nodig als er nog geen andere vorm van elektra aanwezig is. Dat maakt deze oplossing ook zo bijzonder. Dit is de eerste keer dat we een oplossing installeren die volledig buiten het reguliere stroomnetwerk kan functioneren. Normaliter kunnen we altijd terugvallen op een bestaande stroomaansluiting waarmee stroom ook kan worden teruggeleverd of bij meer behoefte, extra stroom kan worden geleverd. In dit bijzondere geval in de Oranjepolder is dat niet voor handen. We hebben met onze partner “Pebble” nagedacht hoe we dit konden oplossen en dat is gelukt”.
De keuze voor een volledig zelfstandige voorziening van zonnepanelen is noodzakelijk omdat aansluiting via het normale stroomnetwerk onmogelijk en financieel onhaalbaar is. Vandaar dat de Gemeente Oosterhout dit initiatief mede heeft ondersteund. Piet Ackermans, opgaveleider duurzaamheid van de gemeente: “Toen de drie verenigingen bij ons aanklopten voor een stroomaansluiting, werd het al snel duidelijk dat we een oplossing moesten bedenken die volledig zelfstandig kan functioneren. Voor de Volkstuinvereniging was dit nog extra complex omdat er geen goed dak beschikbaar was om de zonnepanelen te installeren”.
Peter Soeters voorzitter van de Volkstuinvereniging “We hadden wel een container voor opslagmaterialen, echter die was zo ver versleten dat we daar geen zonnepanelen op konden plaatsen. Met hulp van de gemeente zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe container. Die hebben we gevonden en nog een hele mooie ook. Zelfs eentje waar al aansluitingen voor elektra in zitten. Dus nu met de zonnepanelen op het dak kunnen we het licht en oplaadpunten direct gebruiken. Zonder nog aanvullende investeringen te hoeven doen”.
“We zijn nu drie jaar actief in de Groene Driehoek van de Oranjepolder”, zegt Peter van der Kraan voorzitter van de Voedseltuin. “We zijn een vrijwilligersorganisatie waar betrokken vrijwilligers dagelijks aan de slag gaan om groente en fruit te telen voor de goederenbank de Baronie. Wat zijn we blij dat niet eerst het aggregaat aan hoeft, als we met elkaar even gezellig pauze houden. Dat past toch niet in zo’n mooie groene zone. Nu kunnen we met duurzaam zelf opgewekte energie koffiezetten en ondertussen gereedschap opladen”.
Wilt u meer weten over de Off Grid oplossing, of meer informatie over wat de drie organisaties nu precies doen, kom dan naar de officiële handeling van ingebruikstelling van de drie systemen. De handeling zal plaatsvinden door wethouder Beenhakker op vrijdag 31 mei om 16.00 uur op de Voedseltuin aan de Domeinweg. De Natuurtuin is dan eveneens te bezoeken en de Volkstuinvereniging Slotbossetoren is aanwezig om u meer te vertellen over de vereniging en duurzame voedselproductie.