Het zijn spannende tijden voor drie scholieren die via de Oosterhoutse Rotaryclubs over enkele weken op uitwisseling gaan naar een ander land. Ze gaan bijna een jaar leven en studeren in het buitenland via een uitwisselingsprogramma. Charlotte (17), Jasmijn (16) en Tom (15) hebben er veel zin in.
“Natuurlijk zal ik last hebben van heimwee” zegt Jasmijn, vooral omdat ze twee weken na aankomst in Brazilië haar verjaardag zal vieren. Zonder papa, mama en haar zusje. Toch zeggen alle drie de studenten er wel op voorbereid te zijn. Enig verlangen naar huis zal er vast zijn, maar de mogelijkheid om via een uitwisseling andere culturen, gebruiken, mensen en landen te leren kennen is uniek, aantrekkelijk en uitdagend.
Veilig
Het feit dat zowel Charlotte als Jasmijn dit jaar geslaagd zijn voor hun eindexamen is geen belemmering om in het gastland een opleiding te volgen. Beiden hebben al een idee wat ze willen gaan studeren als ze volgend jaar terugkomen in Nederland. Dit ‘tussenjaar’ gebruiken ze om ervaring op doen in het buitenland en het is een goede voorbereiding op het gaan-wonen-op-kamers in de plaats waar ze willen gaan studeren.
Charlotte kwam via via op het idee om mee te doen. Ze hoorde enthousiaste verhalen over het uitwisselingsprogramma van Rotary International en besloot via internet op zoek te gaan naar de mogelijkheden. Wat bleek, al jaren hebben de drie Oosterhoutse Rotaryclubs ervaring met dit uitwisselingsprogramma. Het is een beproefde en veilige manier om ervaring op te doen in het buitenland. De opa van Tom woont in Nieuw-Zeeland en heeft jarenlang onderdak gegeven aan internationale exchange studenten. Tom heeft het dus van huis uit mee gekregen. Jasmijn heeft via de Rotaryclub vernomen van de mogelijkheid en dit met twee handen aangegrepen.
Daar waar Jasmijn naar Curitiba in Brazilië gaat, Charlotte naar Ensenada in Mexico, blijft Tom “in de buurt”, in het plaatsje Fribourg in Zwitserland. Zijn voorbereiding en verwachtingen zijn echter niet anders dan die van de twee dames. “Ik wil zo snel mogelijk ingeburgerd zijn en mee kunnen doen met mijn nieuwe klasgenoten,” vertelt Tom. Alle drie vinden dat wel een beetje spannend. Je gaat in het gastland immers ook gewoon naar school en zal dus snel vrienden willen maken. “Jezelf openstellen en geïnteresseerd zijn in je medeleerlingen,” zegt Jasmijn. “Dat zorgt ervoor dat je niet buitengesloten wordt.”
Charlotte en Jasmijn komen te wonen in grote steden. Tom in een relatief klein dorp in de buurt van Bern. Toch hoeven ze geen van allen bang te zijn om zich te vervelen. Via het internationale uitwisselingsprogramma komen alle studenten die in het betreffende land aanwezig zijn met regelmaat bij elkaar. In deze bijeenkomsten leren zij andere studenten uit andere landen kennen en is er de gemeenschappelijke band dat je samen in een totaal ander land woont en studeert.
Grenzen
De Oosterhoutse Rotaryclubs blijven niet met lege handen achter aangezien er twee studenten uit het buitenland naar ons ‘storp’ komen. Javiera uit Chili en Henan uit Brazilië. Deze studente en student zullen bij Oosterhoutse gastgezinnen verblijven en worden ondergedompeld in de Nederlandse cultuur en maatschappij. Ze zijn van harte welkom om te studeren aan het Mgr. Frenckencollege, waar ze het komende schooljaar gewoon les volgen. Bij voorkeur in het Nederlands.
Dit jaar gaan vanuit Nederland 27 jongeren op uitwisseling via het programma van Rotary International. Door op uitwisseling te gaan, worden grenzen verlegd en leer je hoe het is om zelf je weg te vinden. Dit alles binnen een systeem dat bewezen veilig en te vertrouwen is. Deelnemende Rotaryclubs, gastgezinnen en gezinsleden worden getoetst en krijgen zeer specifieke instructies hoe om te gaan met de inkomende uitwisselingsstudent. Daar staat tegenover dat ook de studenten worden gescreend en instructies krijgen in wat wel en niet mag.
Verslag
De uitwisselingsstudenten bereiden zich goed voor en zowel Charlotte als Jasmijn hebben al contact met hun gastgezinnen. Van deze gastgezinnen gaat vaak ook een dochter of zoon op uitwisseling en is het dus net zo spannend hoe de uitwisseling zal verlopen. Tom komt in een gezin waarvan de jongste zoon komend jaar gaat studeren. In zijn gastgezin zullen geen andere kinderen meer in huis zijn.
Van de Oosterhoutse Rotaryclubs wordt verwacht dat ze de uitwisselingsstudenten meenemen op dagtochtjes en kennis laten maken met Nederland. De studenten zullen met regelmaat op de avonden van de Rotaryclubs ‘verslag’ komen doen van hun belevenissen en hun ontwikkeling. En, vanzelfsprekend, zullen zij dit in de Nederlandse taal presenteren. Andersom wordt dit ook van de Oosterhoutse Jasmijn, Charlotte en Tom verwacht die naar een ander land gaan. Leer zo snel mogelijk de taal en schroom niet om je in de lokale taal verstaanbaar te maken.
Begin augustus vetrekken de Oosterhoutse uitwisselingstudenten naar het buitenland en op 10 augustus komen de inkomende studenten aan op Schiphol. Na door de IND te zijn ingecheckt kunnen ze met hun gastgezin mee. Het Nederlandse avontuur kan dan beginnen. Andersom zullen Charlotte, Jasmijn en Tom hun avontuur enkele dagen eerder zijn gestart door per vliegtuig en Tom per trein naar hun gastland af te reizen. En wat neem je absoluut mee op deze reis, vroegen we de studenten: Charlotte wil een Nederlands kookboek meenemen. Dan kan ze het gastgezin laten kennis maken met de Nederlandse pot. Jasmijn neemt stroopwafels mee. En Tom? Die denkt dat hagelslag wel een goed idee is.