De informatieavond die op 16 juli werd georganiseerd in het Catharinadal trok aardig wat belangstellenden. Aanwezig waren omwonenden, bewoners uit de Hoogstraat, Zandheuvel en Leijsenstraat en zusters van de Onze Lieve Vrouwe Abdij. Daarnaast vertegenwoordigers van de Heemkundekring en natuurlijk Cock Gorisse, voorzitter van de Stichting Heilige Driehoek. En nee, er was niemand die in de Kloosterdreef parkeerde.
Want over dat onderwerp draaide het deze avond: parkeren. Zuster Maria Magdalena heette iedereen welkom. Ze vertelde nog eens hoe het Catharinadal in 2014 de weg naar de toekomst was ingeslagen door te starten met commerciële activiteiten. Een wijngaard, gastenverblijf, kloosterwinkel en restaurant De Blauwe Camer. Hierdoor werd het steeds drukker in de Kloosterdreef en dat historische klinkerlaantje had daar nogal onder te lijden. Dat er iets moest gebeuren, daar waren alle aanwezigen het over eens. Ook de gemeenteraad had de druk opgevoerd voor een snelle oplossing. Vandaar deze bijeenkomst midden in vakantietijd, die meteen werd aangemerkt als omgevingsdialoog en dus meteen een formeel karakter kreeg.
Fruitboomparkeerterrein
In zijn presentatie liet architect Pascal Grosfeld zien hoe de ´toekomstbestendige parkeervoorziening´ eruit komt te zien. De locatie was al eerder bekend: het terrein aan de zuidzijde van de priorij, nu nog wijngaard. Dit deel wordt omgebouwd tot fruitboomgaard, waar bezoekers tussen de fruitbomen parkeren op een halfverharde terrein met 50 parkeerplekken. In het vorige plan was gekozen voor ontsluiting op de Kloosterdreef. Dat stuitte niet alleen op verzet maar bleek ook funest voor de lindes aldaar, zei Grosfeld. In het huidige plan komt de toegangsweg aan de Hoogstraat, waar al een ontsluitingshek is. Dat wordt aangepast en die uitrit is schuin tegenover de Zuivelboerderij. Volgens Grosfeld wordt de nieuwe toegangsweg een summier verlicht boerenpad met enkele passeerstroken. Vanaf het parkeerterrein kunnen de gasten via een nieuwe voetgangersbrug naar de winkel of het restaurant lopen.
Er was voor dit project een vergunningsprocedure gestart, vertelde adviseur Hidde Maas. Voor de onderbouwing staat een termijn van drie tot negen maanden, maar met de nodige voortvarendheid lukt dat in drie maanden. Dan ligt er begin eerste kwartaal 2025 een besluit en kan gestart worden met de aanleg die twee à drie maanden duurt. Voor deze inrit en die bij de Zuivelboerderij in de Hoogstraat komen verkeersremmende maatregelen. Die werkzaamheden worden tegelijkertijd uitgevoerd met de renovatie van de Hoogstraat.
Geen paaltjes?
Ten slotte brandde er nog één vraag op ieders lippen: hoe gaat de gemeente de parkeeroverlast in de Kloosterdreef tot die tijd aanpakken? Een bewoner sprak haar vrees uit dat het laantje nog een jaar langer in de vernieling wordt gereden. Er bleken geen paaltjes te komen, maar wat wel? Arthur Verweij, voorzitter van de Stichting Catharinadomein, zei dat de stichting hierover meedenkt, maar dat de bal bij de gemeente ligt. Volgens Gorisse heeft de gemeente een parkeerverbod al toegezegd. Daarover is het laatste woord dus nog niet gezegd.
Toch eindigde de bijeenkomst in eensgezinde tevredenheid. Gorisse liet weten dat zij positief was over het gepresenteerde parkeerplan. Dat gold ook voor de aanwezige bewoners, zusters Benedictijnen en de Heemkundekring die blij was met deze groene oplossing.
CC (foto CC)