Nou, ehhh, het zijn inderdaad twee dagen, maar het gaat maar om één atelier, dat van Rien Arnouds aan de Venkelhof. Op 1 en 8 september gaan hun (want ook dochter Masja en echtgenote Liliane doen mee) deuren open tussen 13.00 en 18.00 uur.

De èchte Open Atelierdagen zijn niet meer, mede door corona. “Ik was op enig moment nog een van de vijf die zich ervoor aanmeldden”, aldus Rien (81). Ooit waren het wel een stuk of 30 adressen waar je langs kon en als je niet uitkeek hartstikke dronken van thuis kon komen, want overal werd wel een glaasje wijn geschonken. Ooit ook bezocht ik die dagen en ondertekende mijn artikel met Ars (kunst) Enicum, samen arsenicum dus. Ja, was best een giftig stukkie. Van Rien kreeg ik vervolgens een ingezonden brief, waarboven in grote letters stond: ‘Aars Unicum’. Die brief hebben we ook groot afgedrukt, want om zoveel originaliteit heb ik me kapot zitten lachen en vermoedelijk was ik niet de enige. Enfin, die ‘strijdbijl’ is al lang begraven, precies zoals je vroeger na het uitdelen van wat klappen ook gewoon weer vrienden werd, soms nog betere zelfs.

Liliane en Rien hebben een zoon (Joeri – chemicus) en dochter, Masja dus (50). Zij studeerde na de TeHaTex-opleiding in Tilburg nog vier jaar voor restaurator van kunstwerken (in Antwerpen) en heeft haar eigen atelier op het Kanaleneiland. Musea en particulieren zijn haar opdrachtgevers. “Toen ik 12 jaar was zag ik in een kerk iemand op een steiger een schilderij herstellen en toen al dacht ik: Dat wil ik ook. Zo is het gekomen dus”, lacht ze.

Rien deed eerst de kweekschool, werd handvaardigheidsleraar aan de KTS in Breda, was ook rijksgecommitteerde en ging werken bij het Florijncollege in Breda, waar hij leerlingen van de voormalige Olof handelsschool begeleidde en beoordeelde op hun etaleurs-vaardigheden. “Ik kon al met pensioen toen ik 56 was en kon toen zelf helemaal (vooral) gaan boetseren”, zegt hij. En dat ie dat knap doet mag ook wel blijken uit het feit dat hij in zowat alle grote steden tal van exposities heeft gehad.

En Liliane? “Nou die etaleert de doeken en beelden, daar heeft zij echt verreweg de beste kijk op. Dat doet ze bij al mijn tentoonstellingen”, aldus Rien. Fraai werk, zoveel is zeker. “Ik begin altijd met iets ronds, want een vierkant heeft automatisch zijn beperkingen”, lacht hij.

evr