19.500 panelen en dik 11 miljoen kWh per jaar. Da’s genoeg om 4.500 huishoudens een heel jaar van stroom te voorzien. Even ter vergelijking: De Bavelseberg is zowat vijf keer zo groot, telt 94 duizend panelen en de energie die dat oplevert kan dik 13 duizend huishoudens van stroom voorzien.
Maandagmiddag werd het zonnepark opgeleverd in het bijzijn van de wethouder natuurlijk en van nog een aantal genodigden. Het was er bloedheet, daar aan de Akkerweg.
Groendus heeft het ontwikkeld en beheert het park ook, de grond is gehuurd van twee boeren. De stroom wordt verkocht op een soort energie-marktplaats. Tussen de één en drie omvormers (elk 330 kW) worden afgenomen door twee coöperaties; de ene is ONE (Oosterhout Nieuwe Energie) en de andere is samengesteld uit een aantal particulieren. Daarvan zijn er een aantal beleggers, maar ook bijvoorbeeld mensen die zelf geen of onvoldoende zonnepanelen op hun huis kwijt kunnen. De onderhandelingen met die twee clubs zijn overigens nog niet afgerond.
En hoe zit dat nou met stroom leveren en toch bij moeten betalen? De oorzaak daarvan schijnt te liggen op het administratieve vlak. “Nederland zit administratief op slot”, aldus een ingewijde ter plekke.
Een soort verplaatsbaar ‘kunstwerk’ werd onthuld door wethouder Beenhakker en de baas van Groendus, Robert van der Hoeven.
evr