Verleden en heden. Goede en Slechte tijden. Verhalen, herinneringen van toen en nu, willen wij opnieuw onder uw aandacht brengen. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Oosterhout, bezoekt u dan onze website: www.hkoosterhout.nl

Alle verhalen uit de oude doos zijn letterlijk overgenomen uit oude Oosterhoutse weekbladen. Voor elk verhaal is de datum waarop het verhaal is geschreven vermeld.

Uit het Kanton van donderdag 9 september 1965

Stijlvol feest rondom „15 Jaar DRUMBAND EXCELSIOR”

Blijk van hechte vriendenbanden

Bij de vele en velerlei aspecten rondom de viering zaterdag en zondag jl. van het 15-jarig bestaan van de Drumband Excelsior, is vooral en voortdurend naar voor gekomen hoe Excelsior bogen kan op zovele vrienden en vriendschapsbanden en blijken van waardering en respect zowel in eigen stad en land als in het buitenland, met name Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

Tientallen van deze vrienden en relaties waren deelnemers aan deze herdenking en niet slechts in woorden maar niet minder in daden hebben zij uitdrukking gegeven aan deze oprechte gevoelens.

Voorop en als eerste het gemeentebestuur van Oosterhout, dat het bestuur van Excelsior met vele van zijn vrienden en relaties zaterdagmiddag in de Raadszaal heeft willen ontvangen, een raadszaal, welke door de zorgen van de heer Roest op zeer bijzonder geslaagde wijze met groen en bloemen tot een feestzaal was herschapen.

Welkom

Burgemeester Elkhuizen, gastheer, en vergezeld van zijn echtgenote, de heren wethouders en de gemeentesecretaris, sprak woorden van welkom, waarin hij zich eerst richtte, in het Duits, tot de buitenlandse gasten. Hij sprak over de vele verhalen en verslagen als even zovele getuigenissen van de wijze waarop zij de drumband zovele malen gastvrij onthaal hebben geboden, een onthaal, dat niet alleen bestuur en leden maar geheel Oosterhout diep getroffen heeft. Deze ontvangsten en geleidingen spelen een belangrijke rol mee, zo sprak hij, in de werkelijk intieme en menselijke Europese gedachte en eenwording. Hij verleide hen daarna iets over Oosterhout, zijn bestuur en bezienswaardigheden en wenste hen allen een mooi feest toe.

Vervolgens richtte hij zich tot het bestuur van Excelsior en Taptoe Exbando. Het gemeentebestuur, sprak hij, heeft U allen heel graag ontvangen als blijk van waardering en als geste van huldiging en dank voor wat, naast zovele andere vormen van vrijetijdsbesteding, Excelsior reeds zovele jaren voor de Oosterhoutse jeugd doet.

Veel dank

De heer G. Bruinhof, president van de jubilerende drumband, richtte zich tot het gemeentebestuur in woorden van dank voor de steun van 15 jaren aan deze verleend, een steun, welke onlangs zijn bekrachtiging kreeg door een door de Raad verstrekte geldlening voor de aanschaffing van nieuwe uniformen. Ondanks deze grote lening, zo besloot hij, is Excelsior een arme drumband, maar al is het dan een kleine geste, het wil U toch als herinnering een foto aanbieden van de jongens en meisjes; een foto met de leden nog in het oude uniform maar met de toezegging dat een andere, met de nieuwe uitmonstering volgen zal.

Ook de heer A. E. A. van Gils, 10 jaar voorzitter van Taptoe Exbando, bracht hij dank voor het doorzetten van deze Taptoe, ondanks alle tegenslagen daarbij van de zijde van de weergoden en ook hem bood hij een Excelsior-foto aan.

Nieuw erelid

Dan verzocht hij alle ereleden even naar voor te komen en met hen ook de heer G. F. Rijnders, directeur van Metaalbuizenfabriek Excelsior n.v. Zich tot de laatste richtend sprak hij zijn bijzondere dank uit voor diens spontane medewerking toen Excelsior in nood verkeerde met betrekking tot een oefenterrein. Excelsior stelde zijn terreinen (en gebouwen zelfs) volledig beschikbaar, terwijl de aanschaffing van de nieuwe uniformen mede dank zij een financiële steun van de zijde van dit bedrijf mogelijk was geweest. Hij deelde mede, dat het bestuur besloten had de heer Rijnders op te nemen in de familie van ereleden van de drumband en verzocht de heer Trommelen de daarbij behorende bul voor te lezen.

De heer Rijnders toonde zich zeer ingenomen; met deze onderscheiding en wees in zijn wederwoord even op de naam associatie tussen zijn bedrijf en de drumband, een naamsovereenkomst, die mogelijk tot een gevoel van verplichting geleid heeft, maar dan toch ’n verplichting welke steunt op ’n verantwoord zakelijk beheer van de financiën van drumband Excelsior.

Dank en vriendschap

Vele sprekers volgden, alle getuigend van hun verbondenheid met de jubilerende vereniging.

De heer H. Wech, ere-president van de drumband, getuigde er trots op te zijn als ere-president van dit korps opgenomen te zijn in de Hollandse stad Oosterhout. Hij zou ook in de toekomst graag de drumband Excelsior willen helpen zoveel in zijn vermogen was.

De heer Michael Giurea, ook erelid van de drumband, sprak erover hoe hij vooral tijdens het verblijf van 10 dagen van Excelsior in Oostenrijk, in 1964, deze drumband zogoed had leren kennen. En hij vertolkte met zijn eigen mening, zo zei hij, die van de toenmalig burgemeester van Wenen, thans Bondspresident Jonas van Oostenrijk, dat deze vorm van jeugdwerk zozeer verschilt van het verschijnsel van b.v. wat men Halb-starken noemt in het buitenland. Een drumband Excelsior is de best denkbare reklame voor uw land in het buitenland, zo besloot hij. En daarom verdient deze verder te worden geholpen.

De heer Hans Pankner, Amtsrat uit Salzburg, sprak namens land en stad van deze naam en hoopte dat Excelsior opnieuw in oude vriendschapsbanden naar Oostenrijk en Salzburg zou wederkeren. Hij bood de voorzitter namens het gemeentebestuur van Salzburg een boekwerk aan.

Namens de stad Gladenbach in Duitsland sprak burgemeester Waldschmit van die stad. Hij dankte voor de uitnodiging voor dit feest en bracht de groeten over van zijn stad. Ook hij sprak de verwachting uit op een volgend bezoek aan Gladenbach en bood eveneens een boekwerk aan.

Frankrijk vertolkte zijn waardering door de mond van de heer Dantzer uit Mulhouse en achtte het een eer als boodschapper te mogen fungeren namens zijn land aan de drumband Excelsior, die zozeer bijgedragen heeft tot de Europese vriendschapsbanden. Hij getuigde van de grote waardering voor de charme en de begeestering van deze jongens en meisjes uit Holland en bood zijn stadswapen in keramiek aan het gemeentebestuur aan.

Ook de heer René Chevalier uit Strasbourg was een waardig getuige voor de waardering vanuit Frankrijk voor de jeugd van Excelsior. De komst van deze drumband, met het vliegtuig, naar Strasbourg en aansluitend naar Mulhouse, werkte onmiddellijk als een sneeuwbal, zo getuigde hij, en thans geniet Excelsior bij ons alom bekendheid. Eigenlijk, zo sprak hij, had hij in bed moeten liggen, maar hoe kon dat na zo’n uitnodiging. Hij was blij gekomen te zijn en te mogen getuigen namens zijn stad en namens Frankrijk van de waardering voor Excelsior.

Ook dhr. Carl Zinner, president van de Bund Deutscher Karneval uit München sprak de aanwezigen toe. Hij sprak erover hoe in Beieren alles in maxima uitgedrukt pleegt te worden, maar hoezeer deze maxima ook golden voor de kwaliteiten van Excelsior, die hij en met hem zovele anderen hadden leren kennen en waarderen.

Met een opwekking verder mee te werken aan de Europese vredesgedachte besloot hij met de toezegging dat geschenken voor deze dag alsnog zouden worden toegezonden.

Zweibrücken, Duitsland, vertolkte zijn gedachten over Excelsior door de heer Günther Bartz die de groeten overbracht van alle vrienden uit zijn stad en land van de Pfalz. Ook hij sprak van een spoedig wederzien en bood enkele boekwerken aan.

Laatste en meest charmante van alle sprekers was mevrouw Schwalghofer (ex-prinses Sieglinde van Salszburg) uit Bad Reichenhall, die de dank van allen vertolkte aan de burgemeester en het gemeentebestuur, dat deze ontvangst mogelijk had gemaakt.

Burgemeester Elkhuizen - de dame, ,bijna” het laatste woord gunnend, betuigde zijn dank speciaal aan haar woorden maar daarnaast aan allen, die in woorden en geschenken uitdrukking hadden gegeven aan de gevoelens van waardering namens zovele landen en steden voor deze Oosterhoutse drumband Excelsior.

Een feestelijke dronk bezegelde al wat daar gesproken werd en bij het verlaten van de raadszaal werd namens het gemeentebestuur aan alle dames een leuke smakelijke verrassing aangeboden. Wordt vervolgd. (FVW)