Zoals velen van u gemerkt hebben is gemeente Oosterhout al vanaf juni bezig met de reconstructie van de Burgemeester Holtroplaan en een deel van de Vondellaan in Oosterheide. Er zijn hele goede redenen voor aanpassingen, b.v. verhoging van de verkeersveiligheid. Weinig mensen en instanties zullen dat bestrijden.

Een aantal ‘groene partners’ in Oosterhout (Milieuvereniging Oosterhout, IVN Mark en Donge, Bomenstichting) hadden en hebben wel moeite met de gekozen oplossing. Er waren goedkopere alternatieven mogelijk met een minder grote aanslag op de natuur en meer veiligheid voor fietsers. Deze alternatieven zijn opgenomen in de Mobiliteitsvisie van de gemeente. Waarom daar niet voor gekozen is, blijft onduidelijk. Wij vinden dat er een (betere) belangenafweging had moeten plaatsvinden. Met de huidige definitieve ontwerptekeningen worden en zijn er tussen de 40 en 60 bomen gerooid. Deze bomen worden volgens beleid van de gemeente gecompenseerd, echter logischerwijs door jonge boompjes die b.v. veel minder CO2 filteren en minder schaduwwerking (tegen hitte stress) hebben. Een deel van de nieuwe bomen kan helemaal niet aangeplant worden in het project, maar komt op een lijst van bomen die ergens in het buitengebied ooit een plaats moeten krijgen.

Bovendien is het hele gebied waarin de Holtroplaan ligt, inclusief de bomen die daar staan, volgens het op 4 juli 2023 door de gemeenteraad vastgestelde Beleidskader Blauw-GroenStructuurvisie onderdeel van de zogenaamde ‘hoofdgroenstructuur’. Naast kap van bomen in dit gebied wordt de oppervlakte ervan verkleind. Het beleidskader zegt letterlijk: ‘De bescherming van de hoofdgroenstructuur en blauwe structuur is zwaar. Aantasting moet worden voorkomen en verkleining van de structuur mag niet plaatsvinden’. Naast het kappen van de bomen is er volgens de groene partners ook sprake van risico’s door het wegpompen van vervuild water uit het gebied waarvoor de gemeente een saneringsverplichting heeft.

Helaas zagen wij, met de Milieuvereniging Oosterhout voorop, ons gedwongen bezwaar aan te tekenen en later naar de rechter te stappen om de plannen ten goede te laten aanpassen. Nadat de rechter eerder in het voordeel van de Milieuvereniging een schorsing uitsprak, kon de rechter in deze procedure deze schorsing niet handhaven mede omdat de gemeente bleef beweren dat er geen ‘onomkeerbare werkzaamheden’ plaatsvonden en nog steeds niet plaatsvinden. Iedereen die de situatie ter plaatse bekijkt, zal beamen dat de uitgevoerde werkzaamheden allesbehalve ‘omkeerbaar’ zijn en dat er sprake is van een voldongen feit. In de gemeenteraad hadden de partijen ‘Lokaal Open en Sociaal’ en ‘Gezond Burger Verstand’ hier al kritische vragen over gesteld.

Omdat de rechtbank op 2 juli 2024 het hele verkeersbesluit geschorst had, is het overduidelijk, dat de gemeente de werkzaamheden die tot nu toe hebben plaatsgevonden, heeft uitgevoerd zonder dat er een verkeersbesluit aan ten grondslag heeft gelegen. Het afsluiten van de Holtroplaan, het opbreken en afvoeren van verhardingen, het omleggen van busroutes, het verwijderen van bebording en markering etc. heeft plaatsgevonden zonder verkeersbesluit. Wij constateerden direct na de zitting dat de gemeente door is gegaan met de werkzaamheden. Op maandag 9 september 2024 is de gemeente in alle vroegte gestart met het kappen van bomen langs de Holtroplaan. Dit zonder de Milieuvereniging, of wie dan ook, daarvan op de hoogte te stellen. De Milieuvereniging heeft nog steeds de mogelijkheid om een nieuwe schorsing aan te vragen omdat de beroepsprocedure nu pas begonnen is. Nu er sprake is van een voldongen feit, zal verder stilleggen veel overlast veroorzaken voor de omwonenden en grote (financiële) gevolgen hebben voor de gemeente. Daarom zullen wij ons nu neerleggen bij de ontstane situatie. Dat betekent verlies van de hoofdgroenstructuur, verlies van 40 tot 60 bomen en een minder veilige oplossing voor de fietser.

Naast de Holtroplaan zijn er andere plaatsen in Oosterhout waar het college van B&W bomen wilde of wil kappen in de hoofdgroenstructuur. Voorbeelden zijn 66 beuken aan de Vissersweg in Dommelbergen (waar de gemeenteraad een stokje voor heeft gestoken), 19 grote bomen van verschillende soorten aan de Bredaseweg naast restaurant Paradijs (voor de kap heeft de gemeente geen vergunning meer nodig, maar wethouder Beenhakker heeft aangegeven rekening te houden met de hoofdgroenstructuur) en de kap van 6 grote Amerikaanse eiken nabij de Boerhaavelaan (aantasting van de laatste historische laanstructuren van de wijk Oosterheide waarvan het behoud volgens ons met een aanpassing van de voorgenomen nieuwbouw mogelijk is). Wij drukken het college op het hart om het eigen groenbeleid na te leven en niet tot (onnodige) kap van de bomen aan de Holtroplaan, Bredaseweg en Boerhaavelaan over te gaan.

Namens Milieuvereniging Oosterhout, IVN Mark en Donge, Bomenstichting

Theo Koekkoek, Bestuurslid IVN Mark en Donge