Verleden en heden. Goede en Slechte tijden. Verhalen, herinneringen van toen en nu, willen wij opnieuw onder uw aandacht brengen. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Oosterhout, bezoekt u dan onze website: www.hkoosterhout.nl

Alle verhalen uit de oude doos zijn letterlijk overgenomen uit oude Oosterhoutse weekbladen. Voor elk verhaal is de datum waarop het verhaal is geschreven vermeld.

Uit het Kanton van donderdag 1 oktober 1964

Plechtige opening van „DE BEUK”

Grote vreugde bij protestantse inwoners van Oosterhout

Vele ingezetenen van Oosterhout, van alle gezindten, van kerkelijke en wereldlijke overheid, maar wel vooral vanuit de kringen van de Oosterhoutse Protestanten, hebben zaterdagmiddag 26 September jl. gedeeld in de op verschillende wijze uitgesproken vreugde en dankbaarheid over de officiële ingebruikname van het buurt- en gemeenschapshuis „De Beuk” in de Laan.

De Laan, een van de oude Oosterhoutse straten, in het oude hart van onze plaats; op het terrein, waar ook de kerk van de Ned. Hervormde Gemeente zich in herstelde luister bevindt. Daar zagen wij burgemeester Elkhuizen en echtgenote, de heren wethouders en de gemeentesecretaris, de H.E. Deken dr. L. J. W. Smit, de directeur van openbare werken, hoofden van onderwijsinstellingen, dominee C. J. Janssen en vele prominenten uit de gemeenschap van Oosterhoutse Protestanten.

Voor de jeugd

Namens het stichtingsbestuur sprak de heer R. Arondson als eerste een woord van welkom. Een blij woord omdat zovelen hier getuigden van hun medeleven en belangstelling, zo sprak hij en het duidelijke bewijs leveren van een nieuwe tijd, waarbij de scherpe tegenstelling tussen groepen niet slechts vervaagt maar zelfs duidelijk zijn tekent in waardering en begrip voor elkaars en onderling respect.

Men reikt elkaar, zo sprak hij het uit, hartelijk en spontaan de hand. Hij tekende dit door een korte schets te geven van de totstandkoming van dit gebouw en de medewerking, welke daarbij ondervonden werd van ieder denkbare zijde.

In het kort tekende hij ook de ontwikkeling van de gedachte naar dit gebouw. Oorspronkelijk werd gedacht aan een houten gebouwtje dat een zesduizend gulden zou kosten. Geleidelijk aan groeide dit bedrag, mede ook dank zij gaven op verschillend gebied en hulp van velen, zoals b.v. de Oosterhoutse Industrie, uit tot een richtbedrag van f 45.000,—.

En doordat het gemeentebestuur nogal bezwaren had tegen een houten gebouw - en gelukkig maar - kwam er tenslotte een ontwerp voor een stenen gebouw met een nieuwe begroting, waarvan de realisering slechts mogelijk kon zijn dank zij de medewerking van de overheid terzake van de financiering (de gemeentelijke zowel als de provinciale overheid), technische bijstand en op zovelerlei andere wijze medewerking van overheid en particulieren.

En zelfs toen in 1961 „het roer om moest” op financieel terrein, toen heeft diezelfde overheid voor wat De Beuk betreft alles gedaan om deze plannen tenminste doorgang te doen vinden.

Zo kon De Beuk: vandaag werkelijkheid zijn, al werd met de realisering ervan het bedrag van een ton overschreden. Hij hoopte dat dit gebouw in grote mate het kind ten goede zou komen op de eerste plaats, maar dat het daarbij dienen zou om ook de volwassenen meer naar elkaar toe te brengen zodat het vooral voor de niet-katholieke ingezetenen van Oosterhout worden, zou tot een centrum van sociaal en cultureel leven.

Lof

Burgemeester Elkhuizen sprak van alweer een feestelijke dag ”in Oosterhout, waarbij ook het gemeentebestuur graag van zijn voldoening blijk geeft. Hij feliciteerde de Protestantse gemeenschap en bijzonder dominee Janssen met dit gebouw, zoveel als het derde in successie in korte tijd, dat voor deze gemeenschap gereed kwam. Namelijk eerst de restauratie van de Ned. Hervormde kerk, vervolgens de kleuterschool „Het Notedopje” en nu weer dit gemeenschapshuis. Het getuigt, zo zegt hij, van voortvarendheid, van energie en ook van bedacht zijn op de belangrijke zaken van nu en de toekomst.

De Beuk moge, zo vervolgt hij, metterdaad een hulpmiddel blijken bij de velerlei activiteiten, die nu eerst tot volle ontplooiing kunnen komen, waarbij aan de moderne kwalen van deze tijd, met name ledigheid, onkunde en andere, tegemoet kan worden gekomen door voorlichting, gezonde en nuttige bezigheid en vrijetijdsbesteding.

Moge in dit gebouw, zo besluit hij, de activiteit, aangevangen in Het Notedopje, voortgang vinden bij de al wat oudere jeugd en zo ten volle beantwoorden aan de grote zorgen welke bij de totstandkoming aan de orde geweest zijn.

Dan gaat het gordijn open en luid bazuingeschal van enkele leden van de drumband Excelsior geven even luidruchtig vorm aan de blijdschap over deze dag en dit moment.

Op wij de vleugelslag

Ds. Janssen verhaalt een oude legende van Sören Kierkegaard, een Deens schrijver, waarin deze vertelt van een troep ganzen, aan wie wel iedere zondag hun „hoge roeping” (vanwege hun gevleugeld-zijn)’ wordt voorgehouden, welke zij ook telkens mee naar huis nemen in grote voldaanheid, maar zonder dat ook maar één van hen op de gedachte komt om het „hoge” waar te maken door inderdaad ook eens te gaan vliegen.

Aan de hand van dit voorbeeld stelt hij hoe ook hier ongetwijfeld op dit moment tevredenheid heerst en voldaanheid; en hoe hier inderdaad nu de mogelijkheid aanwezig is om „hoog te vliegen” of tenminste de vleugels uit te slaan.

Maar zolang er niet gevlogen wordt, zolang dit gebouw niet gonzen zal van de wiekslag van allen, die kunnen meewerken om ook inderdaad tot een grote veelvuldige activiteit te komen, zolang geraakt men niet veel verder dan deze zelfingenomenheid.

De Beuk vraagt, zo stelt hij, om een wijde vleugelslag, om veelvuldige en grote activiteiten door iedereen, en vooralsnog vooral vrijwilligers, die daartoe in de gelegenheid is. Ook al is het streven erop gericht in de toekomst een deskundige beroepskracht aan te trekken, dan nog zullen velen medewerking moeten verlenen om dit gebouw aan zijn bestemming te doen beantwoorden en verantwoord te doen zijn. Ook hij wijst op samenwerking onderling tussen protestantse gemeenschappen, op contacten met de katholieken in Oosterhout, alles met voor ieder behoud van het eigene en hoopt dat onder de zegen van God De Beuk metterdaad getuige moge zijn van een wijde vleugelslag.

Namens de gehele Oosterhoutse Hervormde gemeente biedt de heer L. Bruin aan het stichtingsbestuur een rotan zithoek aan, waarvoor de gelden, zo zegt hij, geheel spontaan als blijk van erkentelijkheid aan het bestuur, werden bijeen gebracht.

Een drukbezochte receptie met een gezellig samenzijn besloot deze heel vreugdevolle dag. Het protestants gemengd koor „Irene” verzorgde tijdens de openingsplechtigheid onder leiding van de heer Krutwagen enkele liederen, waarbij zij grote bijval oogstte. (FVW)