Van bijna niets naar volle sterkte: het Maarschalkerweerdorgel kan zijn klank weer in alle
nuances laten horen. De zwelkast van het orgel is namelijk hersteld. Zo’n zwelkast bestaat
uit deurtjes die open en dicht kunnen. Het lijkt simpel, maar er zit een gecompliceerd
mechaniek achter. Na jarenlang gebruik was dit versleten.
Stichting Ludens maakte het
herstel mogelijk en tegelijk kreeg het orgel een grondige stembeurt. Om het mechaniek te herstellen moest de hele vloer van de orgelzolder open; ook zijn alle deurtjes van de zwelkast uit hun geraamte gehaald en de onderliggende draaipunten (glazen plaatjes: alles nog uit 1890!)), voor zover nodig, vervangen en opnieuw afgesteld.
De zwelkast is onmisbaar voor het orgel, legt organist Jan Willems uit. ‘Het moet ook een koor, solisten, instrumentalisten én de liturgie kunnen begeleiden.’ Zachter spelen kan ook door minder registers te gebruiken, maar dat gaat natuurlijk ten koste van de klank.
Orgelbouwer Jos Elbertse van de firma Elbertse & Van Vulpen uit Utrecht heeft er met plezier aan gewerkt: ‘mooi werk voor een orgelbouwer’, noemt hij het, ‘zo moet de zwelkast in 1890 hebben gefunctioneerd’. Elbertse is – samen met zijn vader en opa - de voortzetter van de orgelbouwer Maarschalkerweerd, die het orgel in 1890 heeft geplaatst, en Elbertse heeft ook de restauratie in 2006 uitgevoerd.
Het herstel van de zwelkast werd mogelijk dankzij subsidies van onder meer het Rabobank Stroomversnellingsfonds, het Cultuurfonds Noord-Brabant/Tienkamp-Kuijten subfonds, het Hendrik Muller Fonds en de opbrengst van het Ludens benefietconcert ‘Jong en klassiek’ op 10 juni. En – niet in de laatste plaats – dankzij de vele bijdragen van onze Vrienden. Daarvoor onze
hartelijke dank! Tijdens het Bevrijdingsconcert op zondag 3 november a.s. (zie de afzonderlijke aankondiging) is het vernieuwde Maarschalkerweerdorgel voor het eerst ook in een concert te horen.