En zoals het elk jaar weer gaat: Je gooit een paar handen graan in de kippenkooi en iedere kip pikt eruit wat ie te pakken krijgt. Dat was althans de beeldspraak die Jan Schellekens gebruikte. Toppunt van de avond was niet alleen de Griekse maaltijd die in de pauze werd geserveerd, maar zeker ook een motie van de PvdA. Daarin werd gevraagd ‘om de moties die eerder waren ingediend beter uit te voeren’. Een tik met de liniaal op de vingers van het college.

Een feestje is het niet hoor, om een stel ambtenaren, want de gemeenteraad (en het college) bestaat grotendeels uit (semi- of ex-)ambtenaren, met elkaar te horen soebatten. U en ik zijn niet voor niks geen ambtenaar geworden. En nog zo’n gedachte: Wat maakt het ons uit wat we ervan opschrijven. Als de leiders van dit land zo’n beetje kunnen brullen wat ze willen, als leugenaar Trump weer president is geworden en als wij, het journaille, zelfs kunnen worden bedreigd of geëxcommuniceerd als we wèl eerlijk zijn dan vraag ik u.

De begroting 2025 stond op het programma. Daarin kwamen onder andere het (nieuwe?) gemeentehuis, participatie, duurzaamheid, het huisvestingsplan voor het onderwijs (IHP), bouwen, inclusiviteit, kansengelijkheid, de Pannehoef, bestaanszekerheid en nog zo wat van die zaken ter sprake. Meer geld voor het een, minder voor het ander en belastingverzwaring hier of verlaging daar. Zelfs bitterballen en streekgerechten kwamen voorbij. Daar werd door het college soms in mee gegaan, soms niet. Dat is ook elk jaar hetzelfde. Maar u en ik gaan er pas iets van merken als al die zaken werkelijkheid gaan worden. Want òf die werkelijkheid worden is altijd en eeuwig een kwestie van afwachten. “We moeten wel uitkijken dat het Rijk ons niet langzaam leegrooft”, aldus een spreker. Hij doelde op die ‘roeptoeters’ daar in Den Haag en zei het ongeveer ook zo. Mevrouw Broekhoven excuseerde zich er in haar tweede termijn nog voor ‘dat ze niet alles op volgorde had’, maar dat hoeft zij helemaal niet te doen, want dat is nooit anders geweest, dat kennen we intussen gewoon van haar. De begroting 2025-2028 werd met 20 tegen 8 aangenomen.

Tenslotte kwam alsnog de motie van wantrouwen van VHO, LOeS en GBV ter sprake. ‘Wij verzoeken het college om haar taken neer te leggen’, zei die motie, die eigenlijk vorige week ingediend had moeten worden (of uit tactisch oogpunt achtergehouden werd door het college). Tal van redenen hadden ze daarvoor, zoals veel dossiers met ernstige gebreken, het met voeten treden van het dualisme, niet tijdig voorzien zin van informatie en nog veel meer. Met 18 stemmen tegen en 11 voor werd de motie van wantrouwen weggestemd. We gaan dus nog even door.

evr