Afgelopen week stond in de Duinkoerier een reactie op de presentatie van het stedenbouwplan waarin de straatnamen van het Van Lierpark bekend werden gemaakt. In het dorp wekte het toekennen van enkele namen verbazing en verdiende daarom toelichting. De vraag was ook met welke motivatie de omwonenden/betrokkenen aan de commissie waren toegevoegd. De gemeente kwam met een toelichting.

Door Jack IJpelaar

In een reactie op het artikel in de Duinkoerier op de vragen over de omwonenden/betrokkenen die aan de straatnamencommissie waren toegevoegd laat de gemeente weten dat de toekomstige bewoners van het Van Lierpark (de verkoop is nog niet gestart) en buurtbewoners zijn benaderd door projectontwikkelaar Jansen bouwontwikkeling met de vraag wie er interesse had om mee te denken in de commissie over de naamgeving. De suggesties zijn bij de projectontwikkelaar aangedragen en doorgegeven aan de gemeente, die er haar keuze op heeft gemaakt. De projectontwikkelaar heeft ook alle bewoners en omwonenden gevraagd om ideeën voor de naamgeving in te sturen. Op basis van alle inzendingen is de commissie tot de namen gekomen die in de nieuwsbrief bekend zijn gemaakt.

Entree Van Lierpark en keuze Kodan

De namen van de schoenfabrieken zijn door de Heemkundekring aangeleverd. Omdat de nieuwbouwwijk de naam Van Lierpark draagt is de naam Van Lier aan de straat toegekend die de entree van het park is, ook al is dit niet de grootste straat. Naast twee grote schoenfabrieken (Van Esch en Van Lier) heeft de commissie gekozen voor het kleinere bedrijf Kodan. ‘Kodan’ was de naam van het schoenfabriekje dat de broers Jos en Chiel Dankers, samen met de man van een van hun nichten, de heer De Kok uit Tilburg, hebben opgericht in de jaren na de oorlog. De naam Kodan is samengesteld uit de familienamen De Kok en Dankers. Het fabriekje was gevestigd in de Kasteellaan, en is omstreeks 1950 failliet gegaan. Aanvankelijk wilde men in plaats van Kodanstraat voor Brandsstraat kiezen (Schoenfabriek Brands, beter bekend als Heintje den Das), maar gelet op het feit dat er in Kaatsheuvel een Brandsestraat is en dit verwarring kan opleveren voor de hulpdiensten is gekozen voor Kodanstraat. Voor wat betreft de keuze van HAVRO is de motivatie dat de naamgeving ruimer opgevat kan worden dan alleen schoenfabrieken en dat het gaat om schoen- en lederwaren. HAVRO is daarom gekozen en omdat het bedrijf ook veel voor Loon op Zand heeft betekend.

Conclusies

Als entree naar het Van Lierpark is de Van Lierstraat een logische keuze. Als Kodan in 1950 al failliet is gegaan, heeft het nog geen vijf jaar bestaan en is het duidelijk waarom niemand in Loon op Zand het bedrijf nog kent. Zulke schoenfabriekjes zijn er tientallen geweest in het dorp. Voor het passeren van de naam Brands, om vergissing te voorkomen met de Brandsestraat in Kaatsheuvel, is iets te zeggen. Hoewel er in vele dorpen en steden een Kerkstraat is. Blijft toch de vraag waarom er niet voor Neerlandia is gekozen in plaats van Kodan. Neerlandia was een grote schoenfabriek in Loon op Zand.

Leer en schoenen dat is Loon

Leer en schoenen, dat is Loon holio, zongen wij vroeger al. Omdat het niet alleen de schoenindustrie, maar ook om leer en lederwaren gaat, is voor HAVRO gekozen. In de reactie staat dat HAVRO in lederen tassen deed. Het bedrijf is onmiskenbaar belangrijk geweest voor Loon op Zand maar de sporttassen waren toch vooral van kunststof. Als het niet alleen de schoenindustrie, maar ook om leer gaat, dan zou een naam als Hollandia, dat vlak bij het Van Lierpark aan de Klokkenlaan gevestigd was, toch een goede optie zijn geweest. En zo waren er wel méér leerlooierijen die allemaal veel voor Loon op Zand hebben betekend, maar de leerlooierijen zijn buiten beschouwing gelaten.

Veel namen, slechts vier straten

Omdat er zoveel namen zijn die aan de schoen- en leerindustrie te linken zijn, en er maar vier namen vergeven kunnen worden, zijn er keuzes gemaakt. Dat zijn de keuzes van de commissie. Niet iedereen zal het met die keuzes eens zijn, maar dat zal altijd spelen in dit soort zaken.