Het Schobbelèr Boules toernooi vond plaats op 10 februari in het Boulesdrôme van de Cochonnetclub op Sportpark de Klokkenberg in Loon op Zand.

Een Mini-Mix toernooi in carnavaleske vorm gestoken en overgoten met een goddelijke drank, genaamd Schrobbelèr. Bij aanvang hadden zich 36 deelnemers gemeld. De aanwezigen werden om 13.15 uur welkom geheten door voorzitter Johan Hooijmaijers. Hij complimenteerde de deelnemers die zich prachtig hadden uitgedost en wenste hen een gezellige middag en succes met het boulen.

Door Peter Mertens

Carnaval Alaaf

In het zuiden hoef je geen uitleg te geven over het feest der zotheid, het volksfeest waar plezier, gezelligheid, saamhorigheid, verbondenheid en vriendschap tot uiting komt. Als je het carnavals-gen hebt, snap je hoe het werkt. En dat was hier deze middag het geval op het Schrobbelèr toernooi.

Het was een boulesfeest opgevrolijkt met het nuttigen van enkele of meer glazen bier, maar ook met een kleiner formaat glas. Een kruidenbitter dat onlosmakelijk verbonden is met de Kruikenstad Tilburg namelijk Schrobbelèr.

Schrobbelèr Alaaf

De term Schrobbelèr is afkomstig uit de wolindustrie van Kruikenstad Tilburg. Om de wol te kunnen verwerken, moest deze gewassen en geschoond worden. Om deze klus te klaren kreeg elke arbeider een stenen kruik mee naar huis om daarin zijn urine te verzamelen. Vandaar de term Kruikenzeiker. Deze urine werd benut om de wol te wassen. De taak van de schrobbelaar was de wol te schonen en uit elkaar te trekken. Vandaar dat nu de Schrobbelèr nog steeds wordt aangeleverd in, gelukkig, nieuwe stenen kruiken.

De Schrobbelèr als kruidendrank is ontwikkeld begin jaren zeventig van de vorige eeuw door Jan Wassing als hobby in zijn huisbar. Om te zien of een samenstelling in de smaak viel, had hij een vriendengroep die voor hem als proefpanel fungeerde.

Uiteindelijk hebben deze experimenten van Jan Wassing geresulteerd in een wat zoetige smakend kruidenbitter gecomponeerd met 34 verschillende kruiden en een alcoholpercentage van 21,5%. Hoe kan het ook anders, de kruidenbitter uit Tilburg kreeg de naam Schrobbelèr, een echt Tilburgs product. En zo is het gekomen dat de Kruikenstad onlosmakelijk is verbonden met de Schrobbelèr. Een twee-eenheid, niet los te denken van elkaar.

Boulen Alaaf

Terug naar het Schrobbelèr Toernooi. Er werd fanatiek en sportief gespeeld. De spanning was van de gezichten van de spelers af te lezen. Soms moest er een rolmaat aan te pas komen om vast te stellen tot op de millimeter welke boule lag. Het heeft er alle schijn van, hoe ouder de spelers des te fanatieker er gespeeld wordt.

Tijdens het spel werden de spelers verwend, er werd rond gegaan met hapjes tussendoor en in de loop van de middag was er ook gedacht aan een toepasselijke carnavals lekkernij. Men kon zijn/haar verbruikte energie tijdens het spelen aanvullen met een heerlijke kop erwtensoep, rijkelijk gevuld met rookworst.

Als dit nog niet toereikend was om de honger te stillen, konden de laatste gaatjes gevuld worden met een warm pittig gekruid worstenbroodje. En om alles helemaal compleet te maken, kon men dit vergezeld laten gaan, u raadt het al, met een of meer glaasjes Schrobbelèr.

Uitbundige prijsuitreiking

Omstreeks 17.00 uur waren alle wedstrijden gespeeld en kon men genieten van een gekoeld Schrobbelèr drankje. Bij het wachten was er al zicht op een uitgebreid assortiment flessen drank waar straks de prijswinnaars uit mogen kiezen.

Tijdens deze pauze kon men genieten van carnavals Schlagers zoals die van de Deurzakkers ’Drink Schrobbelèr’, waarbij uitbundig werd meegezongen. De stemming zat er goed in, er werd zelfs polonaise gelopen.

En dan was het moment gekomen dat de wedstrijdleider de prijswinnaars bekend maakte.

De hierna volgende spelers zagen hun inspanning beloond met een prijs.

Ad kuipers

Corry van de Loo

Rietje Verdaasdonk

Sjaak de Wit

Peter Mertens

Mari Kuipers

Jan Damen

Adje van Hoof

Paul Pollaert

Frans Damen

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd

Nadat alle prijzen vergeven waren, dankte de voorzitter speciaal Elly en Leonis, want het was hun idee een Schrobbelèr Toernooi te organiseren. Dank aan allen die deze middag tot een succes hebben gemaakt. Ook aan de deelnemers, want zonder hen was deze dag niet mogelijk geweest, bedankt voor jullie komst.

We kunnen met plezier en voldoening terugkijken op een geslaagd Schrobbelèr Toernooi 2024. Op naar carnaval 2025.