Alles wat een veelvoud van 11 is, is in carnavalse begrippen iets bijzonders. Zo wordt er tijdens een repetitie-ochtend even stilgestaan bij het 55-jarig jubileum van De Dweilers, een naar eigen zeggen ’zooitje ongeregeld, maar wel gezellig’ dat elk jaar de tijdens de Bestse Carnavalsoptocht van toeten en blazen weet. Én op carnavalsmaandag, de traditionele dweildag, van kroeg naar kroeg trekt en ter

plekke het aanwezige publiek op een serenade ’á la De Dweilers’ trakteert.

Door Yvonne van Beek-van Os

In gesprek met Frits van de Sande, Jeroen Blommaart en Randy Brouwer, komen we al gauw meer te weten over dit ’zooitje ongeregeld’, wat stiekem toch meer structuur kent dan je in eerste oog- en ooropslag zou vermoeden. Enthousiasme, liefde voor het Bestse carnaval, tradities en jonge aanwas houden de 55-jarige club levendig.

Ontstaan…

De Dweilers zijn in 1969 ontstaan vanuit een Bestse vriendengroep, die graag met de Bestse Carnavalsoptocht wilde meelopen. Familienamen als Van de Sande, Van den Nieuwenhuizen, Van Hoof, Van Gijzel, Poos en Anthonis zijn de namen die aan het begin van de tijdlijn horen. Iets later zijn de families Blommaart en Brouwer eraan toegevoegd. En al rap volgen meer familieleden, vrienden, vrienden van vrienden etcetera. “Ik vermoed dat in de afgelopen 55 jaar toch wel meer dan 100 personen op enigerlei wijze bij De Dweilers betrokken zijn geweest,” aldus Jeroen.

Tradities…

Carnaval staat bol van tradities. Mooi om te zien is dat de tradities van De Dweilers zich met de tijd mee ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld hun kostuums: een dweil, de kleuren (blauw en rood) en de rode hoed horen bij de traditionele uitstraling. Een kiel, kazuifel of jas worden regelmatig van vorm gewisseld. Voordat carnaval start, vindt er onder leiding van Jeroen in december een ledenvergadering plaats. “Oudgedienden worden hierbij uitgenodigd, de nieuwe scapulier (medaille) wordt uitgereikt en degenen die een jubileum hebben worden dan gehuldigd.” Een officieel startsein van het nieuwe carnavalsjaar wordt hiermee gegeven. Carnaval zelf begint bij De Dweilers op vrijdagavond met een generale repetitie. “Voorheen liepen we op zaterdag mee met de Jeugdoptocht,” vertelt Jeroen. “Zo jammer dat dat er niet meer is. Op zaterdagavond zijn we aanwezig bij de viering in de kerk en op zondag verzamelen we op het Wilhelminaplein voor de grote optocht.” En dan komt

het onderdeel waar Frits zijn ogen van gaan glinsteren: “Maandagochtend starten we met het Dweilersontbijt. Daar horen worstenbroodjes, zure zult en brandenwijn met suiker bij. Daarna gaan we de hele dag dweilen en ‘s avonds sluiten we af bij de Chinees, na een serenade gaan we daar eten. Daarna is voor ons carnaval voorbij.”

Muziek…

Toen De Dweilers startten, waren er weinig muzikanten met een eigen muziekinstrument. Vandaar dat er wat houten instrumenten zijn gemaakt met een kazoo erop. Deze instrumenten zijn er nog steeds, maar worden in mindere getale bespeeld. Muzikaal leider Randy vertelt: “We hebben nu zo’n 22 enthousiaste muzikanten die er een vrolijk nootje op los laten op hun blaas- of slaginstrument. Aan mij de taak om ze tijdens het dweilen tegelijkertijd te laten inzetten én met hetzelfde

muziekstuk, af en toe een hele uitdaging.” Dat gaat steeds beter, want: “We starten in november met wekelijkse repetities, vullen het repertoire aan met nieuwe muziekstukken en halen oude eruit.” Anders dan dat ze gezamenlijk een klein stukje uit ’Hee gaode mee’ zingen, zijn er nooit zangers bij De Dweilers geweest. Wel zijn er twee eigen muziekstukken gemaakt: ’Ge moet nie mauwe’ en ’De Dweilers’.

Dweilen in Best…

Maar weinig mensen weten waar een voor De Dweilers belangrijke straat, de Schoenweg, te vinden is. Frits vertelt uit de overleveringen: “Mijn vader Geert van de Sande heet in de Bestse volksmond Geert van Harrieke Skoen. (De vader van Geert en Harrie van de Sande heette Henri en die werd in de volksmond Harrieke Skoen genoemd. Voor zover wij weten was zijn vader of opa schoenmaker, vandaar “Skoen”. Opa zelf was vertegenwoordiger. Harrieke Skoen is dus niet ome Harrie. Hij zou Harrie van Harrieke Skoen geheten hebben. Ikzelf kan dan Frits van Girt van Harrieke Skoen genoemd worden.)

Bij Geert van Harrieke Skoen was het vertrekpunt van het dweilen. Harrie woonde op wat nu de hoek van de Oirschotseweg en Kruisparkweg is. Toen is daar de Schoenweg ontstaan, alleen tijdens carnaval.” Sindsdien is het dweilen in Best behoorlijk veranderd: “Het aantal kroegen is drastisch teruggelopen en dat maakt het dweilen er niet makkelijker op. Daarom zijn we blij met het initiatief van de Karnavalsfederatie Best om het dweilen nieuw elan in te blazen. We dragen als Bests dweilorkest hier graag aan bij” licht Randy toe. De Dweilers zie je altijd als 11e in de Bestse Carnavalsoptocht. “Daar zijn we de laatste jaren de enige groep die livemuziek ten gehore brengen.

Tijdens ons interview tikt de vierde generatie al een aardig nootje weg op de drum, de toekomst van De Dweilers ziet er positief uit!

De Dweilers zien optreden? Dat kan! Op carnavalsmaandag zullen de Dweilers van de partij zijn als een van de dweilorkesten bij Bloast Um Op op 12 februari om 13.00 uur op het Dorpsplein in Best.