’Passie is hetgeen waar het om draait!’

Uitgangspunt van mijn culinaire column is het op een voetstuk plaatsen van personen die dit verdienen en betekenisvol zijn. Zo ook Rien van der Vleuten. Ik heb Rien leren kennen tijdens de periode dat we allebei zitting hadden in de Raad van Toezicht van Cultuurspoor Best. Rien is een persoon met het hart op de juiste plaats met veel kennis en kunde op cultureel vlak. Deze ervaring heeft hij opgedaan als o.a. Algemeen Directeur van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, voorzitter van Plaza Futura en onder meer als directeur van Fontys Hogeschool Pedagogische Hulpverlening. Hoewel Rien inmiddels gepensioneerd is, zet hij zich nog steeds in op sociaal vlak. Hij was onder andere medeschrijver van het boek over het 75-jarig bestaan van het Wilhelminadorp. “Ik heb genoten van de organisatie van dit jubileum. Door samen met heel veel inwoners van het Wilhelminadorp activiteiten te organiseren hebben we een samenhang gecreëerd en verbinding met elkaar gemaakt. In deze tijd is dat van groot belang. In de betrokkenheid met elkaar is veel geluk te vinden“, aldus Rien. Geheel belangeloos zet Rien zich reeds een paar jaar in voor het Will Hawkins Collectief, een stichting die ten doel heeft om mensen met een verslavingsachtergrond samen te brengen in een band om samen muziek te maken. “Wij faciliteren dit met muzieklessen. Er zijn wekelijkse repetities en iedere maand treden er twee bandjes op. Iedereen heeft kwaliteiten (talenten) die de moeite waard zijn om ontwikkeld te worden. Het is belangrijk voor iedereen dat zijn of haar kwaliteiten herkend en erkend worden. Met het ontwikkelen van je talenten kunnen er andere keuzes gemaakt worden. Talent groeit door het te voeden, de brandstof wordt vooral geleverd door je directe omgeving. Door het delen van je talent word je gelukkig!” Daarnaast is Rien van mening dat je vooral kleine dingen moet koesteren. Dingen waar je niet naar op zoek bent maar die je aantreft omdat je er voor open staat. Dingen doen vanuit een passie, een doel in je leven, brengt geluk en het is fijn om dat te delen. In plaats van hebben wordt geven de nieuwe norm. Wanneer je deelt met anderen wordt de wereld mooier!” Mooie uitspraken die betekenisvol zijn! Rien bewaart goede herinneringen aan het gerecht ’Bonne Femme’. Het gerecht schotelde zijn moeder hem altijd voor als traktatie op zijn verjaardag! ’Bonne Femme’ betekent in het Frans ‘goede huisvrouw’. Een goede huisvrouw weet natuurlijk wat lekker koken is, maar ook hoe ze de restjes opmaakt. Dit gerecht is dan ook bij uitstek geschikt om restjes groentes te verwerken. Deze ingrediënten samen maken een smakelijk gerecht waarmee je punten scoort!

’Bonne Femme’ (4 personen)

Ingrediënten

Ongeveer 800 gr gekookte aardappelen•2 uien•200 gr bleekselderij•400 gr champignons•300 gr winterwortel•1 rode paprika•200 gr gerookte spekblokjes•paar takjes peterselie•peper/zout•paprikapoeder naar smaak•boter om in te bakken

Bereidingswijze

Snijd alle groenten in blokjes. Snijd de aardappels in iets grovere blokjes dan de groente. Snipper de peterselie. Neem 2 koekenpannen, bak in de ene pan de aardappeltjes met een klontje boter, bruin en knapperig. Bak in de andere pan eerst de gerookte spekblokjes met de ui in een beetje boter tot ze licht verkleurd zijn. Voeg er de wortel aan toe en bak kort. Voeg er de rest van de groenten aan toe en bak ze gaar. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Als de groenten gaar en de aardappels lekker knapperig zijn schep je alles licht door elkaar. Bestrooi het met de peterselie. Serveer het gerecht met vlees of vis naar keuze. Smakelijk!