Pauselijk gerecht!
Deze week een interview met Nelleke Swinkels, voor veel Bestenaren geen onbekende. Een ondernemende dame die jaarlijks op of rond Allerzielen de Requiemviering organiseert in de Odulphuskerk ter nagedachtenis aan overleden defensiepersoneel. Dan gaat het over aandacht, waardering, erkenning en respect van militairen, veteranen en hun thuisfront. Deze organisatie neemt Nelleke op zich als directeur van het NKT, het Nationaal Katholiek Thuisfront. Inmiddels voor het 20e jaar. Het NKT is een lekenorganisatie die aalmoezeniers bij defensie ondersteunt. Wie denkt dat dit het enige is wat Nelleke organiseert heeft het mis! “Ik ben iemand die niet stil kan zitten en altijd bezig is met het organiseren van diverse activiteiten en het ook prettig vindt mensen bij elkaar te brengen. Wanneer je goed werk aflevert weten anderen je ook weer te vinden. Op deze manier blijft het balletje rollen.” Naast haar rol als directeur van het NKT is Nelleke 20 jaar lang verbonden aan de Nederlandse delegatie van Apostolat Militaire International (AMI) en daarvan is zij negen jaar Secretaris Generaal geweest. Naast deze reguliere job heeft ze veel vrijwilligerswerk gedaan voor oa. oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene in Oirschot. Als secretaris zet ze zich nog steeds in voor de Stichting Probus, de Stichting Pelgrimage Slachtoffers Geweldsmisdrijven en als voorzitter van de Ridderlijke Orde van het Heilige graf van Jeruzalem, in de regio Eindhoven. Tussen de bedrijven door vindt Nelleke het geweldig om soms als Babs voor de Gemeente Best werkzaam te zijn en mensen in de echt met elkaar te verbinden. De tijd die ze nog overhoudt besteedt ze graag aan haar 4 kinderen, 9 kleinkinderen en 4 bonuskleinkinderen. “Vind het heerlijk om uitgebreid te koken, te lezen en erop uit te trekken met de caravan.” Wanneer ik haar vraag naar haar lievelingsgerecht antwoordt ze direct: spaghetti vongole! “Het herinnert mij aan de tijd dat ik namens de AMI jaarlijks verslag moest uitbrengen aan het Staatssecretariaat van het Vaticaan te Rome. Vlakbij het Vaticaan bevindt zich restaurant Vittoria. In dit authentieke restaurant wordt de meest heerlijke pasta vongole geserveerd. Wanneer ik pasta vongole eet in Nederland denk ik immer terug aan dit restaurant.” Spaghetti vongole is een fantastisch Italiaans pastagerecht met schelpdieren, dat veel wordt gegeten in het midden en zuiden van Italië. Of de paus ook houdt van dit gerecht? “Dat kan ik niet beamen, heb het de Paus niet gevraagd tijdens een persoonlijke ontmoeting met hem een paar jaar geleden!” Hoe dan ook, dit gerecht is super simpel om te maken en overheerlijk! Het proberen waard dus! Cibo gustoso! Oftewel smakelijk eten!
’Spaghetti vongole’ (4 personen)
Ingrediënten
300 gr spaghetti•1 el olijfolie•3 tenen knoflook geperst of heel dun gesneden•1 rode peper zaadlijsten verwijderd, fijn gesnipperd•1 kg venusschelpen of kokkels•200 gr cherrytomaten gehalveerd•150 ml droge witte wijn•1/2 bosje verse platte peterselie gehakt•1/2 citroen•klontje boter•peper en zout
Bereidingswijze
Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken. Spoel de venusschelpen of kokkels goed af onder koud stromend water. Verhit in een grote pan de olijfolie en bak hierin de knoflook en gehalveerde cherrytomaten even aan, let op dat het niet verbrandt! Voeg de venusschelpen toe en bak deze een minuutje of twee even mee. Schenk de witte wijn erbij en doe de deksel op de pan. Laat het stoven tot de schelpjes open zijn, dit duurt gemiddeld ongeveer 3 minuten. Voeg de spaghetti, rode peper, peterselie en klontje boter toe, hussel goed en verdeel over de borden. Besprenkel de spaghetti vongole met het sap van 1/2 citroen en decoreer nog met achtergehouden peterselie.